StoryEditor

Oplatí sa už vodičom prezuť pneumatiky? Dopravný analytik upozornil aj na chyby pri kúpe

14.11.2018, 23:01
Aký má názor dopravný analytik Jozef Drahovský na výmenu letných pneumatík za zimné?

Hoci sa vonku ešte nerozpútala tá pravá zima, teploty už dnes pomaly klesajú a podobne tomu bude aj v nasledujúcich dňoch či týždňoch. Odporúčaná priemerná teplota, ktorá by mala signalizovať akúsi hranicu pre vodičov pri prezúvaní kolies, je približne sedem stupňov Celzia po dobu niekoľkých dní.

Dokonca už aj samotná polícia apeluje na majiteľov vozidiel na svojej oficiálnej stránke na sociálnej sieti Facebook. Otázkou však zostáva, či už je naozaj najvyšší čas na výmenu letných pneumatík za tie zimné, alebo môžeme ešte počkať?

Rozhoduje lokalita

Na názor sme sa pýtali dopravného analytika Jozefa Drahovského. Podľa neho je najdôležitejší faktor miesto, kde sa chystáte s automobilom jazdiť. V Bratislave sú totiž ešte stále teploty pomerne vysoké, avšak ak plánujete jazdu aj do vyšších miest, mali ste už mať výmenu dávno za sebou.

Zákon totiž neprikazuje výmenu letných pneumatík za zimné od určitého dátumu, avšak určuje vodičom využívať zimné prezutie počas jazdy po súvislej vrstve snehu či námraze.

Každopádne Drahovský odporúča, vzhľadom na možný vývoj počasia a príchod chladných dní, mať už dnes rezervovaný termín v pneuservise. "V opačnom prípade hrozí výber len z dvoch možností - ak bude zima a sneh nechať auto doma, alebo predtým prezuť," odporúča Drahovský.

Pre mnohých nie je riešenie v podobe celoročných pneumatík úplne ideálne. Ich opodstatnenie je totiž najmä pri terénnych vozidlách či pri autách, ktoré nedosahujú príliš vysokú rýchlosť - napríklad autobusy mestskej hromadnej dopravy či nákladné vozidlá.

"Odporúčam striedanie letných s perfektnými vlastnosťami v lete a zimných, ktoré dosahujú skvelé vlastnosti v zime. Celoročné majú z každého niečo, no zároveň neposkytujú najlepšie kvality," tvrdí dopravný analytik.

Vzhľadom na skutočnosť, že drvivá väčšina moderných vozidiel má vo výbave elektronické uzamykanie diferenciálu, odporúča sa vyhľadávať pneumatiky so symetrickým vzorom dezénu.

Pozor na chyby

"Je potrebné sa tiež zamerať pri kúpe na ich tepelnú vlastnosť či ako a kedy boli vyrobené. Stáva sa, že v obchodoch pneumatiky ležia aj niekoľko rokov a potom tá guma už nie je tak elastická, ako keď sú nové či staré do dvoch rokov," dopĺňa Drahovský.

​Vodiči však často zabúdajú na rezervné koleso v prípade, že ho auto má. Ideálne riešenie je kúpiť auto so sadou pneumatík vrátane rezervy. Ak totiž plánujete jazdu na dlhšiu vzdialenosť, je dobré mať tiež rezervu v zimnom prevedení, inak vám jej osadenie v núdzi nemusí v plnej miere pomôcť.

Odporúčame preto už teraz si dohodnúť voľný termín v pneuservisoch v prípade, že si kolesá za tie so zimnými pneumatikami nedokážete vymeniť svojpomocne, respektíve ak je nutná výmena kompletných pneumatík.

Počasie je totiž nevyspytateľné a najmä náhrada letných za zimné je podstatne dôležitejšia, než je tomu na jar. Pred zimnou sezónou je nebezpečenstvo vyššie a prekvapenie v podobe snehu pravdepodobnejšie. Platí teda jednoduché pravidlo: radšej byť pripravený skôr, než prekvapený neskôr.​

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 08:26