StoryEditor

Vodičov čaká ťažký víkend. Na cesty smerujú "sviatoční" šoféri

02.11.2018, 12:48
Sviatok všetkých svätých a blížiaci sa víkend prinášajú zhustenú dopravu a to nielen v okolí cintorínov.

Vyzdobené a vysvietené citoríny, plné parkoviská a množstvo ľudí. Takto vyzeral včerajší Sviatok všetkých svätých, avšak tento „jav“ bude pretrvávať aj počas nasledujúceho víkendu. Nie každý si totiž vybavil dovolenku a dôjde taktiež k presunu - najmä počas nedele.

Na cesty pritom smeruje aj veľa takzvaných „svatočných“ šoférov, takže je potrebné poriadne zvýšiť pozornosť za volantom a to nielen v meste, ale aj mimo neho.

Menej skúsení účastníci premávky

Polícia Slovenskej republiky na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook zverejnila zoznam odporúčaní, ktoré by mali nielen vodiči brať na zreteľ.

Na kritických úsekoch, najmä parkoviskách pri cintorínoch, budú na bezpečnosť cestnej premávky dohliadať často aj príslušníci polície. Snažte sa udržiavať plynulosť premávky a zbytočne nezastavovať či nekomplikovať prácu polície.

Na cestách buďte trpezliví a jazdite bezpečne, hoci rozhodiť vás môžu pomalší a často „zmätení“ sviatoční vodiči, ktorí nie sú tak skúsení. Predvídajte teda a vzhľadom na jesenné počasie, ktoré môže byť už sychravé, daždivé a najmä prichádza skôr tma, si nechajte väčšiu časovú rezervu.

Chodci a zlodeji

V zaparkovaných autách pritom nenechávajte žiadne cenné veci, najmä nie pohodené niekde na očiach - sedadlách. Takéto sviatky sú totiž lákadlom nielen pre verejnosť, ale aj pre zlodejov.

Odporúčame skontrolovať uzamknutie vozidla, vezmite si so sebou všetky cennosti a tiež doklady. Hoci veľká časť parkovísk bude pod dohľadom polície, ustrážiť sa jednoducho nedá všetko.

Automobily často ľudia nahradia bicyklom či mestskou hromadnou dopravou. Odpadá vám tak zložité hľadanie parkovacieho miesta na preplnenom parkovisku pri cintoríne, no i vy máte svoje povinnosti.

Chýbať by teda nemali reflexné prvky (svetlá na bicykloch) a tiež si „pribaľte“ zvýšenú pozornosť. Buďte tolerantní voči vodičom a pre zvýšenie bezpečnosti môžete voliť skôr svetlejšie oblečenie. Rozhodne totiž platí pravidlo „Vidieť a byť videný“.

Polícia radí:

  • myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu
  • v aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich
  • pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte
  • na cesty sa vydávajú i vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností, alebo sú už vo vyššom veku. Zvýšte pozornosť pri vedení vozidla, prípadne zvážte či je nevyhnutná cesta na cintorín vlastným motorovým vozidlom
  • ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou
  • nezabúdajte, že alkohol za volantom je neprípustný
  • zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením
  • vysvetlite svojim deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec
  • riaďte sa pokynmi policajtov
  • nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru v cintoríne, kostole ani vo vlaku
  • nenoste so sebou veľkú hotovosť a plaťte radšej kartou (PIN uchovajte mimo karty)
  • ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu.

01 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 12:39