Dôležitou súčasťou povinnej výbavy vozidla je podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 143/2009 Z. z. tiež lekárnička. Tá má slúžiť ako dočasná prvá pomoc ešte pred samotným príchodom lekára. Jej obsah sa však delí na celkom štyri časti: 1. pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu, 2. malé rany a odreniny, 3. veľké rany, krvácanie či popáleniny, 4. zlomeniny a poranenia kĺbov. Odporúčame priebežne sledovať jednotlivé moduly, keďže každý z nich má samostatnú dobu expirácie. Platí totiž, že v prípade obsahu "po dátume spotreby" môže byť pri kontrole aj kvôli jednej vadnej časti považovaná celá lekárnička za nespôsobilú. Často je potrebné kupovať lekárničku celú a nie len samostatne potrebný modul. V obsahu by nemala chýbať aj takzvaná kartička prvej pomoci, na ktorej sa dočítate, ako poskytnúť prvú pomoc pri rôznych siruáciách.HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Českých vodičov čakajú veľké zmeny. Z povinnej výbavy ubudne množstvo vecí

10.08.2018, 11:05
Autor:
ČTKČTK
Povinná výbava vozidiel v susednej Českej republike by sa mala od októbra zmenšiť.

Návrh zmien včera predstavilo české ministerstvo dopravy v tlačovej správe. Zmeny vyhlášky ešte prerokuje Legislatívna rada vlády. Podľa prezidenta Českého červeného kríža Marka Jukla zmeny v lekárničkách možnosť poskytnúť prvú pomoc nijak neovplyvnia.

"Voziť povinne v aute žiarovky alebo poistky už je v súčasnosti zbytočné, pri nových autách vodiči aj tak nechávajú výmenu svetiel na servise. Rovnako tak po dohovore s ministerstvom zdravotníctva sme sa rozhodli, že na prvú pomoc postačí lekárnička bez rúška, alebo náplastí s vankúšikom a už ju nebude nutné meniť kvôli exspirácii," uviedol minister dopravy Dan Ťok (za ANO).

Čo patrí do povinnej výbavy vozidla na Slovensku? Dozviete sa v galérii:

​V lekárničke už teda nebudú potrebné napríklad nožnice, ktoré sa podľa ministerstva príliš nevyužívali. Návrh ministerstva tiež zjednodušuje povinnosť mať vo vozidle náhradné koleso a výbavu potrebnú na jeho výmenu.

"Voziť rezervné koleso nemusia vozidlá s pneumatikami, ktoré umožňujú prísť do servisu, a zároveň indikujú defekt. Vozidlá tiež môžu mať miesto rezervy prostriedky pre bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky. Treťou výnimkou sú potom vozidlá, ktoré majú zaistenú asistenčnú službu, ktorá zabezpečuje výmenu alebo opravu poškodenej pneumatiky nepretržite na celom území Českej republiky," dodal Ťok.

Autolekárničky bolo doteraz nutné po vypršaní ich trvanlivosti vymeniť, inak vodičom hrozila pri cestnej kontrole pokuta až 2000 korún, čiže takmer 80 eur.

Doteraz musela autolekárnička obsahovať aj obväzy, trojrohú šatku, hladkú náplasť s vankúšikom, škrtiace ovínadlo, plastovú rúšku, gumené rukavice, izotermická fóliu a zahnuté nožnice. Ministerstvo navrhuje šatku, nožnice, náplasť s vankúšikom a plastovou rúšku z výbavy vypustiť.

"Zmeny sme ako Český červený kríž pripomienkovali. Šatka sa používala na znehybnenie končatín. Zrejme sa usúdilo, že sanitka príde tak rýchlo, že znehybnenie netreba," povedal pre ČTK Jukl.

Podobne ani na náplasti podľa neho záchrana života neviazne. Fólia bola na ošetrenie prerazených pľúc, ku ktorému sa teraz odporúča klasický obväz alebo gáza. V povinnej výbave autolekárničiek boli pred rokom 2011 napríklad aj resuscitačné masky ​​a karta o poskytovaní prvej pomoci.

​Doteraz pokuta vodičom hrozila aj v prípade, keď bol exspirovaný iba jeden z komponentov. Nevadí podľa Jukla ani to, že sa po záruke autolekárničky nebudú musieť meniť.

"Obväzový materiál, ak je suchý a v neporušenom obale, si sterilitu zachová," vysvetlil. Výmena autolekárničiek sa ale ČČK hodila, pretože kúsky po exspirácii využívali na výučbu.

Na konci tohto prvého polroka bolo v Česku registrovaných vyše 5,7 milióna osobných automobilov. Slovenský červený kríž podľa Jukla pri simulovanej dopravnej nehode zistil, že zastaví len asi každý desiaty vodič a polovica z nich ani nevie zraneným ľudom pomôcť.

"Myslím si, že podobné to bude aj v Česku," dodal. Výučba prvej pomoci v autoškolách by podľa neho mala byť kvalitnejšia. Mali by ju taktiež školiť akreditované osoby.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 14:38