Archív HN (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Čaká vodičov zmena k lepšiemu? Už budúci týždeň začína platiť parkovacia politika

04.01.2022, 11:25
Autor:
TASRTASRrperpe
Zlepšenie pre rezidentov, no skomplikovanie pre návštevy. Hlavné mesto 10. januára spúšťa mestskú parkovaciu politiku, ktorá sa dotkne troch vyťažených lokalít Bratislavy.

V Bratislave začne už od budúceho pondelka, teda 10. januára, platiť v prvých troch lokalitách schválená mestská parkovacia politika -Bratislavský parkovací asistent PAAS. Zmeny sa v tomto prípade dotknú oblastí Tehelné pole v Novom Meste, Dvory 4 v Petržalke a Krasňany v Rači.

Zóny, kde bude zavedené regulované parkovanie so systémom PAAS, sa však majú následne ďalej postupne rozširovať aj do iných lokalít v hlavnom meste, aby uľahčili parkovanie primárne domácim.

Rezidenti prvých troch zón budú môcť po registrácii a zakúpení rezidentskej parkovacej karty v mieste svojho bydliska parkovať neobmedzene bez ďalšieho poplatku, iná situácia je však v prípade, ak ste návštevníkom. Pre tých sa môže situácia na parkoviskách skomplikovať.

Cenové nastavenie

Návštevníci regulovanej zóny budú totiž po 10. januári platiť za parkovanie v stanovenom čase hodinovú sadzbu. V lokalite Tehelné pole je to 1,5 eura za hodinu, Dvory 4 v pracovné dni od polnoci do 18-tej hodiny jedno euro za hodinu, Krasňany v pracovné dni od dvanástej hodiny na obed do šiestej hodiny rannej 50 centov za hodinu. 

"Obyvatelia prvých zón zároveň budú mať výhodu a ich rezidentské karty pre prvé auto zakúpené do 30. apríla 2022 budú mať platnosť 15 mesiacov za cenu ročnej rezidentskej karty. Rezidenti si zároveň môžu v systéme požiadať aj o bezplatnú návštevnícku kartu, vďaka ktorej získajú voľné hodiny na parkovanie pre svoje návštevy," spresnil magistrát.

​Registrovať sa tiež môžu všetci Bratislavčania s trvalým pobytom kdekoľvek v hlavnom meste a za 10 eur na rok si môžu kúpiť takzvanú bonusovú parkovaciu kartu, s ktorou budú môcť parkovať v ktorejkoľvek regulovanej zóne dve hodiny denne bez ďalšieho poplatku.

​V roku 2019 schválené ceny v rámci parkovacej politiky ostávajú nezmenené. Rezident za prvé auto zaplatí na rok sumu vo výške 39 eur, za druhé auto to bude 150 eur na rok a za tretie auto až 500 eur na rok.

V balíku služieb bude zároveň sto voľných parkovacích hodín na rok, ktoré je možné poskytnúť na parkovanie prichádzajúcim návštevám, ale aj dve hodiny parkovania denne v inej zóne za sumu 10 eur ročne.

Čo v prípade, ak tu nemáte trvalý pobyt?

Návštevnícka karta sa bude dať získať aj bez rezidentskej karty (parkovanie vo vlastnej garáži či nevlastnenie auta), a to na voľných 150 parkovacích hodín za rok. Zdravotne ťažko postihnutí s osobnou asistenciou môžu získať návštevnícku kartu s voľnými 500 parkovacími hodinami na rok.

​Naskytá sa otázka, čo čaká obyvateľov bez zaregistrovaného trvalého pobytu na spomínaných adresách. Vodiči, ktorí nemajú trvalý pobyt v hlavnom meste, tak budú podľa typu zóny platiť od 0,50 eura do dvoch eur za hodinu. Za parkovanie v regulovaných zónach však budú platiť aj abonenti (podnikatelia, vlastníci nehnuteľnosti), a to od sumy 500 až po 1 500 eur za rok.

Zľavy z ceny parkovania si môžu ako nerezidenti užiť majitelia elektromobilov a to vo výške 50 percent z hodinového parkovania v rámci zaregulovaných zón. Osoby ŤZP majú oprávnenie využiť pre nich určené vyhradené parkovacie miesta v zmysle vyhlášky – parkovať bezplatne na miestach vyhradených pre ŤZP. Okrem toho majú ŤZP osoby registrované v systéme nárok na 90 percentnú zľavu z hodinovej sadzby.

Kontrolu bude vykonávať mestská polícia, novinkou je nedávne schválenie zmeny legislatívy a zavedenie objektívnej zodpovednosti. Tá umožní mestskej polícii, respektíve vyškoleným kontrolórom, riešiť priestupky aj prostredníctvom foto/video dokumentácie, nie je už teda potrebná fyzická prítomnosť vodiča alebo majiteľa vozidla, čo systém kontrol urýchli.

"Aktuálne pilotne testujeme systém objektívnej zodpovednosti v Petržalke a postupne ho budeme rozširovať aj do ďalších zón regulovaného parkovania," uvádza sa na oficiálnom webe projektu mestskej parkovacej politiky paas.sk. Ak človek uhradí pokutu do 15 dní, platí sa dve tretiny zo sumy. Po 15 dňoch je nutné zaplatiť plnú výšku pokuty s tým, že ak ani následne nepríde k uhradeniu, je vec odstúpená na vymáhanie exekučne.

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 22:18