Archív HN
StoryEditor

Absolútna prednosť chodcov? Nový zákon môže na cestách spôsobiť chaos

26.07.2018, 14:03
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Pomerne kontroverzný zákon, kedy by mali chodci "absolútnu prednosť" pred autami, vraj čaká už len na podpis.

Už dávnejšie sa naznačovalo, že zákonodarcovia pripravujú ďalšiu revolúciu v oblasti práv chodcov na cestných komunikáciách. Prvá revolúcia prišla pred takmer dvoma desaťročiami, keď zaviedli vodičom povinnosť zastaviť pred prechodom pre chodcov, keď chodec/chodci vstúpia na priechod.

Od nového roka je však možná ďalšia zásadná zmena - absolútna prednosť chodcov na priechodoch pre chodcov. Novela zákona už vraj čaká len na podpis ministerky vnútra. Má priniesť zásadné zmeny v troch bodoch. Dve sa pritom týkajú vodičov a jedna chodcov, všetko v mene bezpečnejších ciest.

Prednosť chodcov pred vozidlami nielen keď začnú, ale už keď sa chystajú cez cestu prechádzať. To znamená, že je potrebné cez cestu pustiť aj človeka, ktorý ešte stojí poblíž na chodníku, ale pozerá sa doľava a doprava a je zjavné, že sa chystá prejsť cez komunikáciu.

Na túto povinnosť je naviazaná aj ďalšia. Vodič musí ísť s vozidlom pred prechodom len takou rýchlosťou, aby v prípade potreby dokázal dodržať prvé pravidlo - teda aby bezpečne zastavil svoje vozidlo.

Toto nariadenie má vo vodičoch vytvoriť akýsi návyk jazdiť na miestach s prechodmi pre chodcov pomalšie a obozretnejšie nielen na miestach, kde bude lokálne obmedzená rýchlosť na povedzme 30, alebo 40 kilometrov za hodinu, ako je tomu na viacerých miestach v Slovenskej republike dnes. Toto pravidlo budú musieť vodiči v meste dodržiavať vždy.

Dopravný analytik Jozef Drahovský pozná dva spôsoby, ako je riešená prednosť chodcov v zahraničí. Jeden umožňuje chodcovi vstúpiť na vozovku len keď je to bezpečné, druhý dáva chodcom prednosť keď sú na kraji chodníka.

V týchto krajinách je však zakázané postávať na kraji chodníka bez záujmu prejsť cez cestu. Je zrejmé, že tieto dve veci musia byť prijaté spolu, inak na slovenských cestách nastane chaos a budú nebezpečné viac než je tomu teraz.

​​V niektorých krajinách naučili chodcov jednoduchý spôsob ako sa dorozumievať s vodičom. Keď nemá záujem prejsť cez cestu, má urobiť krok vzad. Jednoduchý a skvelý nápad.

Autá s právom prednostnej jazdy budú mať po schválení zákona pred chodcami prednosť. Na tu musia však chodci myslieť taktiež. To isté sa týka koľajového vozidla a samozrejme situácie, keď je vzdialenosť a rýchlosť auta nebezpečná pre prechádzanie cez cestu.

Chodci si nesmú myslieť, že keď májú prednosť, nebudú sa obzerať, vyhodnocovať a proste pôjdu. Takéto správanie môže viesť k tragickým následkom.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 19:33