StoryEditor

Na Slovensku pribudne 18 nových nabíjacích staníc. Prvú z nich otvorili v Bratislave

13.06.2018, 16:35
V 12 mestách na Slovensku pribudne tento rok celkovo 18 nabíjacích staníc v rámci projektu Západoslovenskej energetiky a siete rýchleho občerstvenia McDonald´s.

Hoci často spomínané sú v poslednej dobe najmä dieselové agregáty a emisie, práve elektrické automobily majú byť podľa väčšiny automobiliek tou pravou náhradou "nafťákov". Nemusí ísť pritom len o čisto elektromobily, ale tiež o hybridné vozidlá a plug-in hybridy.

Aby však s takýmito autami bolo možné jazdiť a najmä pohodlne sa presúvať medzi jednotlivými bodmi či mestami, je potrebné vybudovať dostatočnú infraštruktúru dobíjacích staníc.

HN/Radoslav Petrík

​Pravdou je, že dnes už nie je veľký problém žiť život s elektromobilom, no zatiaľ najlepšou alternatívou je kúpa takýchto vozidiel najmä pre ľudí bývajúcich v rodinných domoch. Tí si môžu auto jednoducho počas noci nabíjať a počas dňa využívať všetky jeho výhody.

Keďže ešte stále existuje na Slovensku množstvo "hlukých miest" bez dobíjacích staníc, Západoslovenská energetika včera otvorila v spolupráci so spoločnosťou McDonald´s prvú elektrickú dobíjaciu stanicu v rámci svojho projektu na parkovisku reštaurácie v bratislavskom Lamači.

Tu ich plány nekončia a pokračovať majú vybudovaním celkovo 18 dobíjacích staníc v rámci celého Slovenska. Nachádzať sa budú na prevádzkach známeho rýchleho občerstvenia takzvané DC rýchlonabíjacie stanice, ktoré poskytnú možnosti nabíjania všetkými konektormi, ako sú CCS/CHAdeMO/Type2.

Komfort nabíjania budú zabezpečovať aj dve vyhradené parkovacie miesta pri každej nabíjacej stanici. Spoločný projekt ZSE a McDonald´s vznikol s cieľom vybudovať verejné nabíjacie miesta tak, aby mali užívatelia elektromobilov zabezpečený nabíjací komfort bez akýchkoľvek obmedzení. Stanice sa stavajú v rámci celoeurópskych e-mobilných projektov EAST-E a FAST-E, ktorých je Západoslovenská energetika koordinátorom.

HN/Radoslav Petrík

​Stanice vzniknú na prevádzkach rýchleho občerstvenia v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Žiline, Zvolene, Banskej Bystrici, Prievidzi, Liptovskom Mikuláši, Martine, Košiciach a Prešove.

"Projektom so spoločnosťou McDonald´s chceme zákazníkom poskytnúť komfort nabíjania priamo v mestách a umožniť im pohodlné nabíjanie všetkých druhov automobilov. Na konci tohto roka bude nabíjacou stanicou vybavených 18 prevádzok tejto siete," uviedol Marian Rusko, člen predstavenstva ZSE.

Marketingovým partnerom projektu je spoločnosť BMW Group, ktorá má s celkovým aktuálnym počtom deviatich elektrifikovaných modelov automobilov a jedného motocykla najširšie portfólio na trhu. DO roku 2025 plánuje BMW Group ponúknuť až 25 elektrifikovaných modelov, z toho 12 čisto elektrických.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 18:05