StoryEditor

Polícia sa snažila prevychovať vodičov v Bratislave. Nevedia využívať jazdné pruhy

12.04.2018, 10:55
Ďalší prípad blokovanie premávky vodičom, vďaka ktorému následne vznikajú obrovské kolóny.

Nedávno sme vám priniesli v poradí už druhý článok, v ktorom na autokamere vodič zachytáva iného šoféra, ktorý blokuje premávku. Táto situácia sa stala opäť pri odbočovaní z Einstainovej na most Apollo a išlo o rovnaký scenár ako v minulosti.

K dispozícii sú tu dva jazdné pruhy v dĺžke asi 200 metrov z Einstainovej na most Apollo, ktoré majú skracovať dĺžku kolón v ranných či poobedných špičkách, kedy by autá zasahovali až do ďalších križovatiek a obmedzovali tak premávku.

Označenie, vďaka ktorému by si vodiči mali uvedomiť správne radenie, je namontované správne. Na konci dvojice pruhov nastáva striedavé radenie (zipsovanie), o ktorom informuje aj dopravná značka C30 Striedavé radenie. Vodiči teda majú využívať oba jazdné pruhy a na konci sa striedavo radiť do pruhu priebežného.

Facebook/Polícia SR

​Realita je však stále iná a vodiči zostávajú po celý čas v pravom priebežnom jazdnom pruhu, pričom ten ľavý je často úplne prázdny. Nielen že tak obmedzujú dopravu na iných križovatkách z dôvodu dlhých kolón, ale niektorí si dokonca trúfajú aj na hazardovanie a "vybrzďovanie" ostatných vodičov, ktorí chcú využiť ľavý jazdný pruh.

Množstvo tvrdení v diskusiách z predchádzajúcich článkov, prípadne priamo pod videami na Facebooku Polície Slovenskej republiky potvrdzuje, že niektorí vodiči neovládajú pravidlá cestnej premávky, ostatní vodiči ich vraj "zákerne predbiehajú" a následne sa ich snažia úmyselne "vyškoliť" blokovaním.

Vznikajú tak kolízne situácie, stúpa agresivita a polícia sa preto rozhodla zakročiť. V ich najnovšom videu s touto tématikou vidíme ďalšieho "školiteľa" a potom priebeh policajnej akcie. Snahou bolo zamedziť vzniku podobných nebezpečných situácií a osobne vodičom predviesť, že ľavý jazdný pruh môžu bezpečne využívať.

Paradoxom je potom porovnanie rovnako vystavaných ciest s dvojicou pruhov, umiestnených dokonca hneď vedľa seba. Jedna dvojprúdová cesta so striedavým radením absolútne nefunguje a pri druhej prebieha všetko úplne v poriadku.

Ohrozovanie vodičov takým spôsobom, aký bol prezentovaný v minulých článkoch a rovnako aj v dnešnom, sa pritom môže pokutovať sumou 50 až 100 eur. V správnom konaní môže takýto blokujúci vodič dokonca prísť o vodičský preukaz.

01 - Modified: 2024-04-25 08:03:18 - Feat.: - Title: Novou šéfkou bratislavskej dopravnej komisie bude viceprimátorka Tatiana Kratochvílová 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-25 06:19:05 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Na D2 na vjazde do Bratislavy z Malaciek sa zdržíte hodinu 05 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 20:58