StoryEditor

Zámerne svojím autom blokoval iného šoféra a premávku. Hrozí mu nielen pokuta

30.03.2018, 00:00
Situácia, ktorá je na dennom poriadku v mnohých úsekoch ciest na Slovensku.

Po roku sa rovnaký scenár, ktorý rozhorčil množstvo vodičov a obyvateľov, opäť vracia v novom videu. Poskytol ho dokonca ten istý vodič, ktorý vlani poslal polícií záznam arogantného vodiča Škody Octavia, blokujúceho premávku a auto za ním pri odbočovaní z Einstainovej na most Apollo.

Tentokrát ide o vodiča SUV modelu značky Ford, ktorý však rovnakým spôsobom obmedzoval v jazde šoféra za ním zaznamenávajúceho celú situáciu na video.

Úsek je pritom správne riešený dvojicou pruhov v dĺžke 200 metrov z Einstainovej na most Apollo z dôvodu skrátenia prípadných kolón v dopravnej špičke blokujúcich iné cesty.

Facebook/Polícia Slovenskej republiky

​Množstvo vodičov však, ako je vidieť aj na videu, tento pruh nevyužíva a zostávajú zaradení v pravom priebežnom pruhu. Na konci tohto úseku sa tieto dva pruhy takzvane "zipsujú", o čom informuje aj dopravná značka C30 Striedavé radenie. Šofér, ktorý video zaznamenával neporušil žiadne predpisy a správne využíval voľný jazdný pruh na skrátenie kolóny.

Platí totiž, že "vodič vozidla idúceho vo voľnom alebo v priebežnom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla nachádzajúceho sa v jazdnom pruhu, v ktorom je prekážka, ak ten dáva znamenie o zmene smeru jazdy, preradenie do voľného alebo priebežného jazdného pruhu. Vodič pri zaraďovaní do voľného alebo priebežného jazdného pruhu pritom nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho vo voľnom, alebo priebežnom jazdnom pruhu."

Vodič Fordu teda absolútne nemal dôvod iného šoféra blokovať, čím v konečnom dôsledku ešte zvyšoval dĺžku kolóny a ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky.

Takéto jednanie je v rozpore s pravidlami cestnej premávky a hrozí mu za to pokuta od 50 až do výšky 100 eur. Rovnako ako aj vo vlaňajšom prípade môže v správnom konaní dokonca prísť o vodičský preukaz.

Na minuloročné video špeciálne v tom čase reagoval aj policajný viceprezident Ľubomír Ábel vo svojej Ábelovke

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 17:22