StoryEditor

Špeciálne zariadenie, ktoré fotilo vodičov v Bratislave. Na videu ukázali, ako funguje

06.12.2017, 10:05
Šedá "obrnená krabica", ktorú mohli vodiči stretnúť na Ulici Svornosti, Račianskej ulici či na vjazde do hlavného mesta v smere od Senca.

Mnohí si mysleli, že ide o nový rýchlostný radar a z časti mali pravdu. Rovnaké zariadenie sa používa aj v zahraničí, kde funguje ako samostatne fungujúci - autonómny radar. Najviac rozšírený je vo Francúzsku, kde by mali vlastniť až viac ako 200 kusov.

Zariadenie s názvom Alice stojí na vlastnom vozíku, ktorý je kvôli jednoduchšiemu premiestňovaniu (váži 1 250 kilogramov) ovládaný aj na diaľkové ovládanie. Na jeho obsluhu teda postačuje len jeden človek.

V prípade, že je aktívny, jeho podvozok sa ukryje do "karosérie". Tá má byť odolná nielen voči poveternostným podmienkam, ale tiež voči vandalom.

​Zvládnuť dokáže až päťdňovú nepretržitú samostatnú prevádzku, kedy v zahraničí napríklad meria rýchlosť. Rovnako vie vyhodnocovať neoprávnenú jazdu v prúdoch pre verejnú dopravu.

Ako sme vás však informovali ešte v minulom článku, hovorkyňa policajného zboru pre HNonline potvrdila, že zariadenie momentálne slúži len s cieľom zisťovania hustoty premávky. Má informatívny charakter a nie represívny, čo však neznamená, že si vodiči nemajú dávať pozor na dodržiavanie dopravných predpisov.

Na svojej facebookovej stránke Polícia Slovenskej republiky informuje, že zisťovanie hustoty premávky je v úzkej spojitosti aj s ďalšími parametrami, ktoré toto zariadenie zaznamenáva.

Pozrite sa, ako funguje zapožičané "obrnené zariadenie" zisťujúce hustotu premávky.

Budú vyhodnocovať okrem iného kvalitu záznamu, technické parametre, porušovanie dopravných predpisov, obchádzkové trasy a alternatívne riešenia pri zhustenej premávky. V praxi to bude možné využiť na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.

​V súčasnosti je v rámci Bratislavského kraja k dispozícii jedno "obrnené zariadenie", ktoré sa po niekoľkých dňoch presúva z miesta na miesto, podľa analýzy nehodových úsekov a miest.

Ako informuje polícia na stránkach sociálnej siete, nie je vylúčené, že sa zariadenie v budúcnosti rozšíri aj do ďalších krajov. Nič však nie je isté, keďže testovacia prevádzka ešte neskončila.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 2, menuRoute = auto/doprava, menuAlias = doprava, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 21:35