Pri strese by sme sa cukru mali naopak vyhnúť.Foto: dreamstime.com
StoryEditor

Každý cukor je škodlivý

28.04.2023, 09:00

Hoci cukor náš organizmus potrebuje, je zdrojom energie, nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Spoznajte rôzne mýty, ktoré kolujú o cukre.

- Biely cukor je škodlivejší ako trstinový

OMYL. Predstava, že hnedý trstinový cukor je zdravší ako biely, je mylná. Nadmerné sladenie akýmkoľvek cukrom škodí organizmu. Preto by ste to s jeho konzumovaním nemali preháňať. Navyše energetická hodnota bieleho a trstinového cukru je porovnateľná. Pravý prírodný trstinový cukor je na rozdiel od rafinovaného bieleho cukru považovaný za zdroj minerálnych látok a okrem sacharózy obsahuje aj glukózu a fruktózu. Je teda nutrične hodnotnejší ako biely cukor a v tele je lepšie využiteľný, no nie je zdravší ani menej kalorický.

- Ovocie môžeme jesť bez obmedzenia, je zdravé.

OMYL. Mnohí si myslia, že ovocný cukor v ovocí a zelenine je zdravší, jeho vlastnosti sa však vôbec nelíšia od sacharózy. Fruktóza má však najnižší glykemický index (GI = 19) zo všetkých prírodných cukrov. Pre porovnanie, obyčajný stolný cukor (sacharóza) má GI = 65 a med má GI = 55!

- Med nie je cukor, je to liek.

OMYL. Med obsahuje minerálne látky i vitamíny. Je zdravý, no lekári ho za liek nepovažujú. Skladá sa z ľahko stráviteľných cukrov, ktoré sa nemusia metabolizovať v pečeni, preto je rýchlym zdrojom energie. Najmä je to však vysokokalorické sladidlo a treba s ním zaobchádzať v strave opatrne.

- DIA sladkostí môže diabetik zjesť koľko chce.

OMYL. Potraviny, ktoré nesú skratku DIA vyjadrujú, že pri výrobe nebol použitý repný cukor. Treba však počítať s množstvom sacharidov v múke (sušienky, oblátky…) a započítať ich do povoleného množstva sacharidov denného príjmu. Do úvahy treba brať aj energetickú hodnotu takto označeného výrobku, najmä pacienti s nadváhou. Diabetici sa občas mylne domnievajú, že DIA výrobky môžu jesť bez obmedzenia a robia diétne chyby.

- V čokoláde je vápnik, treba ju jesť pravidelne.

OMYL. Vápnik je aj v iných potravinách, ktoré neobsahujú toľko cukru. Napríklad mlieko a mliečne výrobky, mak, sardinky či orechy. Sto gramov mliečnej čokolády má 216 mg vápnika, ale aj zhruba 550 kalórií a 55 gramov sacharidov. Približne rovnaké množstvo vápnika však do seba dostanete konzumáciou dvoch jogurtov s nižším obsahom tuku. Vysoký príjem cukru, najmä u detí, naopak vedie k zvýšenému odbúravaniu vápnika.

- Cukor upokojuje.

OMYL. Pri strese by sme sa cukru mali naopak vyhnúť. Hoci jednoduché cukry sú zdrojom rýchlej energie a pomáhajú vyplaviť hormón šťastia serotonín, v konečnom dôsledku spôsobujú výkyvy hladín krvného cukru a organizmus dlhodobejšie nepovzbudia.

- Džúsy a ovocné šťavy treba piť denne, sú zdravé.

OMYL. Stopercentný ovocný džús je tiež plný cukru. Keď už, treba si ho pripraviť z čerstvého ovocia a rozriediť vodou alebo minerálkou. Do menej kvalitných priemyselne vyrábaných džúsov sa cukor pridáva, aby nahradil chýbajúci vyšší podiel ovocnej zložky, kvôli lepšej konzervácii a chuti. Na dennú konzumáciu džúsy a ovocné šťavy rozhodne nie sú určené.

- Diabetici môžu piť sladené nápoje s nula kalóriami, sú bez cukru.

OMYL. Tieto nápoje sú skutočne bez cukru, ten je nahradený umelými sladidlami, ich pitie však vedie k prejedaniu. Nemajú žiadnu výživnú hodnotu, no kvôli sladkej chuti vyvolávajú následný pocit hladu. Navyše tieto nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve bráni ukladaniu vápnika.

- V light výrobkoch nie je cukor.

OMYL. Práve naopak. Light – ľahký, evokuje v mnohých predstavu, že to čo zjeme bude ľahšie, resp. menej tučné, či sladké. Ak je na obale veľkými číslicami vyobrazené, že produkt obsahuje napríklad len 0,1% tuku, zrejme bude jeho úbytok zastúpený pridaním nadmerného množstva cukru, neraz s ešte väčším počtom kalórií, ako by bol pri pôvodnom zložení. Sladké výrobky, ktoré výrobca deklaruje ako výrobky bez cukru, sú zas väčšinou plné umelých sladidiel a pridaného tuku pre lepšiu chuť.

- Šunka, mäso a slané výrobky neobsahujú cukor.

OMYL. Viac ako jedna tretina z našich kalórií pochádza z cukru a bielej múky pridanej pri spracovaní potravín. Údeniny a slané výrobky medzi je patria. Navyše cukor je konzervant, vylepšuje farbu i chuť. Priemyselne spracované potraviny takmer vždy obsahujú pridaný cukor v rôznych formách.

- Batoľatám treba prisládzať mlieko a čaj, aby priberali.

Samotné materské mlieko je sladké, deti sú teda zvyknuté na sladkú chuť. Príkrmy, ani umelé mlieko či čaj bábätkám rozhodne prisládzať netreba. Dieťa potrebuje cukry v strave pre svoj vývoj, ale nepotrebuje ich vo forme umelo vyrobených sladkostí a bieleho rafinovaného cukru.

(red)
01 - Modified: 2023-01-10 13:16:39 - Feat.: 0 - Title: Čo je to mať normálne hladiny cukru v krvi? 02 - Modified: 2022-12-20 06:21:49 - Feat.: 0 - Title: Desatoro KĽÚČOVÝCH informácii pre diabetika 03 - Modified: 2022-11-09 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peter Augustín: Ako som položil cukrovku na lopatky 04 - Modified: 2022-10-24 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrozno je zdrojom antioxidantov, diabetikom však môže rozhádzať glykémie
01 - Modified: 2024-01-23 13:55:28 - Feat.: - Title: SEDEM príznakov toho, že jete príliš veľa cukru 02 - Modified: 2018-04-23 14:59:56 - Feat.: - Title: Expert prezradil dlho utajovanú pravdu o cukre, ktorá nebola nikde publikovaná 03 - Modified: 2018-05-17 09:32:52 - Feat.: - Title: Šesť vecí, ktoré sa vám stanú, keď prestanete jesť cukor 04 - Modified: 2010-03-01 06:45:41 - Feat.: - Title: Mýtus z USA 05 - Modified: 2014-05-20 06:50:37 - Feat.: - Title: Filip Lenárth: „Dúfam, že časom zmúdriem.“
menuLevel = 2, menuRoute = dia/co-na-tanier, menuAlias = co-na-tanier, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 05:30