StoryEditor

Lekcia 9: Pravdepodobnosť hrá proti vám

21.11.2007, 23:00
Každý začínajúci obchodník by si mal svoju obchodnú stratégiu najskôr vyskúšať "na nečisto". Pri tréningu s fiktívnym účtom dotiahne svoju stratégiu do posledných detailov a začne jej dôverovať.

Až potom by ste mali začať uvažovať nad reálnym obchodovaním a začať riskovať svoje peniaze. ( fiktívne obchodovanie si môžete vyskúšať napríklad na http://www.trader-software.com alebo http://www.genesisft.com)
Po nástupe na reálny trh a po prvých stratách často nastane sklamanie. Riskovať reálne peniaze je na psychiku začínajúceho obchodníka zaťažujúce. So stratami sa musí naučiť pri svojej činnosti počítať a naučiť sa používať takzvaný money management.

Nízka šanca na zisk
Veľmi zjednodušene povedané, money management je vyhľadávanie obchodov s vyšším potenciálom zisku, ako je možnosť rizika. Vedieť správne využívať money management je podľa aktívnych obchodníkov dôležitejšie, ako sa snažiť nájsť dokonalú obchodnú stratégiu. Predpovedať správny trend trhu sa totiž dá iba s veľmi malou pravdepodobnosťou. Dôležité je však, aby ziskové obchody prinášali omnoho väčší zisk, ako stratíte pri zlom odhade. Množstvo stratových obchodov tak môže prevládať nad ziskovými, ak pri správnom odhade získate viac, ako riskujete pri nesprávnom.
Hoďte si korunou
Server finančník.cz vysvetľuje princíp money managenentu na jednoduchom príklade: Pri hode korunou získate vždy sto korún, ak padne rub, a sto korún stratíte, ak padne líc. V tomto prípade potrebujete viac ako 50-percentnú šancu, aby ste dosiahli zisk. Nepredvídateľné správanie trhu vám však pravdepodobne nedovolí odhadovať správny smer trendu ani v polovici uskutočnených obchodov.
Predstavte si, že do hry vstupuje viac hráčov, a pri riskovaní sto korún na jeden hod máte možnosť získať 300 korún, ak padne rub mince. V tomto prípade sa pri dostatočnom množstve pokusom dostávate do zisku, aj keď pravdepodobnosť, že padne rub, klesá pod 50 percent.
Dôležitejšie, ako budovať nepriestrelnú stratégiu, ktorá by prinášala väčšie percento ziskových obchodov, je teda vyhľadávať obchody s vyšším potenciálom zisku, pri vopred stanovenom riziku straty. Vaše obchodovanie tak bude ziskové aj napriek väčšine stratových obchodov. Na väčšie množstvo malých a vopred riadených strát však budete inkasovať väčšie zisky. Aj stratégia s menšou pravdepodobnosťou tak môže byť úspešná.

Koľko môžete riskovať
Správne definovaná dolná hranica, pod ktorú nechcete klesnúť (stop-loss), zamedzí nekontrolovateľným stratám. Všeobecne sa odporúča na jeden obchod riskovať dve až päť percent vloženej sumy. Príliš úzko nastavená hranica však môže spôsobiť skoré uzavretie obchodu pri dočasnom výkyve ceny. Všetko však závisí od individuálneho prístupu k riziku. Pri správnom odhade trendu obchodník túto hranicu môže ďalej posúvať tak, že sa nachádza vždy vo vopred stanovenom pásme.
Bez vopred stanovenej dolnej hranice by ste sa do žiadneho obchodu nemali nikdy púšťať.
Každý začínajúci obchodník by mal zistiť, akú má pri svojej stratégii pravdepodobnosť zisku pri podstupovanom riziku. Pravdepodobný priemerný zisk je pomer medzi súčtom všetkých ziskov a počtom všetkých uskutočnených obchodov. Pomer medzi podstupovaným rizikom a priemerným ziskom by mal dosahovať minimálne hodnoty 1 : 2. Samozrejme, čím väčší rozdiel, tým lepšie. Z minulej výšky zisku sa, samozrejme, nedá vyčítať zisk budúci, ale poskytuje aspoň orientačnú predstavu o tom, koľko treba riskovať, aby sa obchodovanie vyplácalo.

Matej Kubinec v spolupráci s finančnik.cz
Pozn.: Investovanie na finančných trhoch nesie so sebou nepredvídateľné riziká. Redakcia HN preto nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené investovaním na základe uvedených stanovísk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/trenazer, menuAlias = trenazer, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 02:59