StoryEditor

ManU v derby s City prehral doma prvý raz od roku 1974

10.02.2008, 16:20
Autor:
SITASITA

V nedeľňajšom zápase 26. kola najvyššej anglickej futbalovej súťaže (Premier League) nestačili hráči úradujúceho šampióna Manchestru United na vlastnom trávniku na svojho mestského rivala Manchester City, ktorému podľahli 1:2 (0:2). Skóre zápasu, ktorý bol spomienkou na 50. výročie havárie lietadla, pri ktorej zomrelo osem hráčov ManU, otváral v 24. min Darius Vassell. Bývalý reprezentant Albiónu dokázal po trme-vrme pred domácou bránkou prepasírovať odrazenú loptu za chrbát Edwina van der Sara. Zverenci trénera Svena-Görana Erikssona odchádzali do kabín s nečakaným náskokom dvoch gólov, keď v poslednej minúte prvého dejstva po rohovom kope City dokázala loptu hlavou do siete usmerniť najnovšia posila "The Citizens" Benjani Mwaruwari.

Za "červených diablov", ktorým chýbali potrestaní Wayne Rooney a Patrice Evra, upravil na konečných 1:2 v 92. min striedajúci Carrick, na zvrat či vyrovnanie však ManU nezostal dostatok času. Základným kameňom úspechu City bolo ubránenie najlepšieho strelca celej Premier League Portugalčana Cristiana Ronalda, ktorý sa zoči-voči efektívnej obrane nedokázal presadiť.

Pre Manchester City to bola prvá výhra na Old Trafforde od roku 1974, v jesennom mestskom derby sa taktiež z výhry (1:0) tešili hráči City a to sa im naposledy podarilo v roku 1969/1970. Prehra skomplikovala United cestu za obhajobou titulu, keďže na momentálne vedúci Arsenal stráca dva body. Ten má však k dobru pondelňajší zápas s Blackburnom. V druhom nedeľňajšom zápase si zmeria sily Chelsea s Liverpoolom a v prípade víťazstva by londýnsky klub stiahol stratu na ManU na rozdiel jediného bodu.

Pred duelom položili tréneri oboch celkov Sir Alex Ferguson a Sven-Göran Eriksson v strede hracej plochy spomienkové vence a nasledovala minúta ticha na pamiatku obetí tragickej udalosti spred 50 rokov. Háči United nastúpili na zápas v historickej verzii dresov z roku 1958. Na dresoch hráčov oboch celkov chýbali logá sponzorov, všetci futbalisti mali na ramenách symbolické čierne pásky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 15:46