StoryEditor

Bósza: Hlavným mestom autonómneho okolia by mali byť Košice

23.12.2007, 14:01
Autor:
TASRTASR
Novovytvorené Juho-hornozemské autonómne okolie (JHAO) má siahať od Šamorína po Kráľovský Chlmec, má mať približne 1,2 milióna obyvateľov a jeho hlavným mestom majú byť Košice.

V návrhu štatútu JHAO to uvádza János Bósza. Maďarčina by bola materinským jazykom pre 38 percent obyvateľov autonómneho územia.

Okolie by mohlo podľa Bószu pozostávať z troch žúp, okrem Košíc by župnými mestami bolo Komárno a Lučenec. Vykonávaním exekutívy by poveril Vládu Južného Hornozemska odvodenú od 60-členného Samosprávneho parlamentu. Reprezentovať novovzniknutý útvar by mal prezident. Okrem vlastného exekutívneho a legislatívneho orgánu by si JHAO malo upraviť aj tretiu zložku moci - súdnictvo.

V prospech vytvorenia územnej autonómie na južnom Slovensku hovorí podľa autora štatútu fakt, že aj Srbi sú ochotní dať najvyšší stupeň územnej autonómie kosovským Albáncom.

V preambule štatútu argumentuje princípom subsidiarity, na ktorom je založená Európska únia. Rovnako vyzýva Slovákov, aby rešpektovali 87-ročné sľuby z Trianonu, kde sa zaviazali uspokojiť kultúrne a hospodárske požiadavky menšín. Ďalej zdôrazňuje, že autonómia nenarušuje územnú integritu Slovenska a jeho národnú zvrchovanosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 19:17