StoryEditor

U Fica skončil prvý minister

27.11.2007, 18:46
Koaličná kríza je definitívne zažehnaná. Novou ministerkou pôdohospodárstva sa včera po bleskovej rošáde stala nominantka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová.
Ľudovci Vladimíra Mečiara tak predišli tomu, aby premiér Robert Fico (Smer-SD) riešil dočasné bezvládie v rezorte vlastným výberom. „Museli sme konať rýchlo,“ priznala pre HN Kramplová.

Fico rozhodnutie HZDS akceptoval, Mečiar a spol. mu to v dobrom vrátili pri hlasovaní o nedôvere predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Keďže koaliční poslanci nehlasovali, Paška zostáva vo funkcii.

Mečiarova žena

Kramplová si pobyt vo vláde vyskúša po druhý raz, v rokoch 1997 až 1998 viedla rezort zahraničia. Keď bolo jasné, že Vladimír Mečiar po parlamentných voľbách nezostaví vládu, „dostala“ veľvyslanecký post v Kanade. Po necelom mesiaci ju vláda odvolala. Kramplová hrozila žalobou na Slovensko, mala dokonca záujem vďaka azylu ostať v Kanade.
Jej politická kariéra sa spája s Mečiarom. Robila mu poradkyňu. V rokoch 1994-97 viedla „jeho“ úrad vlády. Po návrate do politiky v roku 2005 sa stala ústrednou tajomníčkou ĽS-HZDS. Počas pobytu v nemocnici ju Mečiar dokonca poveril riedením strany.

Hladká rošáda
Výmena ministrov už prešla hladko. Ani udalostiam v prezidentskom paláci však nechýbalo napätie typické pre posledné týždne fungovania koalície. Aj preto sa Jureňa počas odvolávacieho recemoniálu dôsledne vyhýbal kontaktu s premiérom Ficom.
Vo svojom rozlúčkovom príhovore si už tradične pomohol citátom z biblie. „Aj Kristus na Kríži povedal farizejovi. Je mi ťa ľúto, lebo nevieš, čo činíš.“ Jureňa už neprezradil, či mal na mysli premiéra.

Evergreen s opozíciou

Upokojenie situácie v koalícii sprevádzal mimoriadny brífing premiéra. Ten sa po prestrelkách s Mečiarom vrátil k svojmutradičnému rivalovi. Opozíciu obvinil, že prispieva k parlamentnej kríze. Šéfovi opozičnej SDKÚ-DS Mikulášovi Dzurindovi zas odkázal, že v predchádzajúcich rokoch pozemky zo Slovenského pozemkového fondu prechádzali na podnikateľov blízkych SDKÚ-DS. Vládnu krízu totiž odštartoval práve prevod pozemkov na fonde. Po medializácii odstúpil podpredseda fondu Branislav Bríza. Vecou sa už zaoberá špeciálny prokurátor.

Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 07:43