StoryEditor

Košický Blšák tri dni pod drobnohľadom polície, colníkov a inšpektorov SOI

17.10.2005, 15:12
Autor:
TASRTASR
Niekoľko sto policajtov, colníkov a pracovníkov Slovenskej obchodnej inšpekcie sa zapojilo 14. až 16. októbra do preventívnej kontrolnej akcie na košickom trhovisku Blšák, ktoré na čas kontroly hermeticky uzavreli. Kontrolu zamerali na porušovanie colných a daňových predpisov, ochranu spotrebiteľa a pátranie po hľadaných osobách a veciach z krádeží.
Niekoľko sto policajtov, colníkov a pracovníkov Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) sa zapojilo 14. až 16. októbra do preventívnej kontrolnej akcie na košickom trhovisku Blšák, ktoré na čas kontroly hermeticky uzavreli.
Kontrolu zamerali na porušovanie colných a daňových predpisov, ochranu spotrebiteľa a pátranie po hľadaných osobách a veciach z krádeží.
Ako informovala dnes na tlačovej konferencii hovorkyňa Colného riaditeľstva SR Silvia Balázsiková, colníci zadržali vyše 170 kartónov cigariet označených ukrajinskými kontrolnými známkami, deväť litrov liehovín s falošnými známkami a 117 kusov odevov, u ktorých je pravdepodobné, že ide o nedovolené napodobeniny značkových tovarov. Celková hodnota zadržaného tovaru bola 133 000 korún.
Balázsiková uviedla, že oproti predchádzajúcim kontrolám zistili menej porušení colných a daňových predpisov, išlo však hlavne o prevenciu.
Colníci prekontrolovali vyše 500 stánkov a 200 motorových vozidiel. V šiestich prípadoch museli vniknúť do uzatvorených stánkov násilím, pretože bolo podozrenie, že je v nich nelegálny tovar. "Spôsob kontroly bol v súlade s oprávneniami colníkov a ak si niektorý z trhovníkov myslí, že mu spôsobili škodu, môže sa sťažovať na Colnej správe," dodala Balázsiková.
SOI sa podarilo za tri dni skontrolovať 62 prevádzok, v ktorých pozastavili predaj vyše 500 kusov tovarov v hodnote 1,24 milióna korún. Najčastejšie sa vyskytli chýbajúce informácie o materiálovom zložení, návody v úradom jazyku, návody na ošetrovanie, u hračiek chýbali bezpečnostné upozornenia.
Polícia počas akcie zistila 13 trestných činov týkajúcich sa porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označovanie tovaru a štyri trestné činy porušovania práv k ochrannej známke, obchodnému menu a chránenému označeniu pôvodu. Za tieto trestné činy hrozia páchateľom niekoľkoročné tresty odňatia slobody.
Policajti skontrolovali 153 motorových vozidiel a 171 osôb, pričom zadržali dve osoby, po ktorých pátrali. Na inšpektorát práce postúpili jeden prípad nelegálnej práce. V štyroch prípadoch zistili prespávanie bezdomovcov, ako aj majiteľov stánkov na trhovisku, pričom priestory vykurujú plynovými bombami. Ukázalo sa, že bezdomovci strážia na Blšáku majiteľom nelegálne dovezený tovar.
K nedostatkom kontroly patrilo, že správca trhoviska nepredložil adekvátne zoznamy stánkov. "Tie, ktoré mali byť obsadené, boli prázdne a naopak. Niektoré čísla stánkov sa duplicitne opakovali," uviedla krajská policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:47