StoryEditor

Parlament odsúdil prenasledovanie opozície v Bielorusku a konferenciu v Teheráne

14.12.2006, 13:23
Autor:
TASRTASR

arlament dnes odsúdil prenasledovanie politickej opozície v Bielorusku a v uznesení vyzval na okamžité prepustenie všetkých politických väzňov. Poslanci zároveň vyjadrili znepokojenie v súvislosti s konferenciou o holokauste v Teheráne. V uznesení odmietli akékoľvek pokusy spochybniť nacistické zločiny voči židovskému obyvateľstvu počas druhej svetovej vojny.
Poslanci uznesením k Bielorusku reagovali na informácie o zhoršení zdravotného stavu uväzneného bieloruského opozičného politika Alexandra Kozulina v dôsledku dva mesiace trvajúcej hladovky. Demokratická verejnosť Slovenska odsudzuje pretrvávajúce prenasledovanie osôb, ktoré verejne prejavujú svoj nesúhlas s politikou súčasného bieloruského režimu a volá po uskutočnení demokratických zmien v krajine," uvádza sa v uznesení. Podľa poslancov je zabezpečenie slobody prejavu, zhromažďovania, združovania a slobodné pôsobenie politickej opozície predpokladom rozvíjania priateľských vzťahov medzi Slovenskom a Bieloruskom.
V druhom uznesení parlament vyjadril znepokojenie nad kontroverznou konferenciou v Teheráne, účastníci ktorej sa pokúšajú popierať jednu z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny - pokus nacistického Nemecka vyhladiť židovské obyvateľstvo z Európy. Konferencia zneužíva holokaust na politické ciele. NR SR preto odsudzuje tento pokus o zneužitie histórie s cieľom ponížiť milióny obetí nacistických zločinov," uvádza sa v uznesení. Demokraticky zmýšľajúci ľudia na celom svete podľa poslancov musia odsúdiť pokusy zľahčovať, či popierať zločinné praktiky všetkých nedemokratických režimov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:44