StoryEditor

Kanadský environmentalista Moore je za uránovú baňu pri Košiciach

11.06.2007, 15:16
Autor:
TASRTASR

Na Jahodnej pri Košiciach je reálne zriadiť bezpečnú uránovú baňu bez vonkajších ekologických záťaží a negatívneho vplyvu na zdravie ľudí a prírodu. Tvrdí to riaditeľ kanadskej spoločnosti Greenspirit Strategies Ltd. a bývalý aktivista Greenpeace Patrick Moore.
Moore, ktorý je environmentálnym poradcom a audítorom investora projektu - kanadskej spoločnosti Tournigan a jej dcérskej spoločnosti Kremnica Gold, dnes na tlačovej konferencii v Košiciach spresnil, že to umožňuje bohatstvo ložiska a približne 700-metrová hĺbka uloženia rudy, pričom hlavné technologické procesy by sa diali pod povrchom. Čo sa týka najspornejšej časti projektu - úpravy vyťaženej uránovo-molybdénovej rudy a vzniku odkalísk, je podľa neho niekoľko možností. Ruda sa môže spracúvať pod zemou, pričom v tomto prípade by sa z povrchu odvážalo denne len "pol nákladného auta" s uránovým koncentrátom, takzvaným žltým koláčom. Existuje aj variant odvozu rudy po železnici na spracovanie do zahraničia.
Moore ako propagátor trvalo udržateľného rozvoja a konsenzu medzi súperiacimi záujmami by podľa vlastných slov takýto projekt nikdy nepodporoval, ak by bol presvedčený o jeho škodlivosti. Zdôraznil, že pre Slovensko je projekt významný aj tým, že v prípade realizácie by krajina získala na 30 rokov palivo pre atómové elektrárne. Podľa jeho slov je jadrová energetika jediným perspektívnym východiskom pri riešení energetickej krízy vo svete, globálnych klimatických problémov a znižovania emisií skleníkových plynov.
Na Moorove vyjadrenia vzápätí reagovali na tlačovej konferencii zástupcovia Greenpeace Slovensko a ochranárskych občianskych združení Sosna a Priatelia Zeme - Spoločnosť priateľov Zeme. "Greenpeace nejde o to, akú technológiu chce investor použiť. Uránová baňa na Jahodnú jednoducho nepatrí," uviedol hovorca Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Podľa neho tam nepatrí preto, lebo je to cenná lokalita z pohľadu ochrany prírody a zdroja pitnej vody a leží v tesnej blízkosti druhého najväčšieho mesta v SR. Preto je Greenpeace presvedčený, že lokalita nie je vhodná na takúto banskú činnosť. Doteraz je pod petíciu Stop ťažbe uránu na Jahodnej už 37-tisíc podpisov a protesty budú pokračovať.
Environmentalisti získali z Kanady informácie, že vyšetrovacia komisia cenných papierov Ontario Security Commision začala šetrenie vo veci zavádzania akcionárov firmy Tournigan nepravdivými informáciami, že vlastní práva na ťažbu v lokalite Kurišková-Jahodná, čo nie je pravda. Zatiaľ jej slovenské orgány povolili len prieskum územia a teraz usiluje aj o určenie dobývacieho priestoru, čo je významný krok k povoleniu banskej činnosti. Musí však predložiť ešte štúdiu o environmentálnych dopadoch projektu a v štádiu riešenia je aj rozpor medzi projektom a územným plánom mesta Košice. Mesto je však proti bani.
Podľa Rizmana je Mooreova cesta na Slovensko jedným dobre premysleným PR ťahom, ako "ozeleniť" rizikové kontroverzné projekty, či už ide o ťažbu kalamitného dreva v tatranskej Tichej a Kôprovej doline, ťažbu zlata v Kremnici alebo uránové projekty na východnom Slovensku. Od Mooreových aktivít sa Greenpeace dištancuje a ako s členom organizácie sa s ním rozišli už v roku 1985.
Moore, ktorý patrí už 35 rokov medzi lídrov medzinárodného environmentálneho hnutia, na margo svojho odchodu z Greepeace uviedol, že ho už unavovalo "byť stále každý deň proti niečomu a rozhodol sa, že bude aj za niečo pozitívne". Na Slovensku je od 7. do 12. júna, pričom v závere návštevy sa zúčastni v Bratislave na konferencii Slovenskej energetickej informačnej agentúry o domácich energetických zdrojoch a energetickej politike.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:22