StoryEditor

Kosovo možno zjednotí koalíciu a opozíciu

12.02.2007, 06:35
Autor:
SITASITA

Otázka budúcnosti Kosova možno zjednotí koalíciu a opozíciu. Podpredseda strany Smer-SD Boris Zala predpokladá, že parlamentné strany s výnimkou SMK by sa mohli zhodnúť na texte deklarácie Národnej rady SR odmietajúcej samostatnosť juhosrbskej provincie Kosovo. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike Zala povedal, že prípadná nezávislosť Kosova by znamenala pre Európu nebezpečný precedens uplatňovania kolektívnych práv. Nedomnieva sa však, že by osamostatnenie Kosova priamo ohrozovalo integritu Slovenskej republiky.
SMK sa k prípadnej deklarácii stavia rezervovane. Podľa podpredsedu strany Pála Csákyho by prijatie deklarácie, ktorá by bola v rozpore so správou splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho, mohlo vyvolať konflikt s Európskou úniou a USA a pravdepodobne aj s budúcim rozhodnutím Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (BR OSN) v otázke Kosova. Csáky je presvedčený, že Ahtisaariho návrh riešenia problému Kosova smeruje k stabilizácii Balkánu.
Podpredseda SDKÚ-DS Eduard Kukan nechcel hovoriť o prípadnej podpore takejto deklarácie, pokiaľ koalícia nepredloží do parlamentu jej znenie. Najlepším riešením by podľa neho bolo prijatie uznesenia Národnej rady SR, ktoré by zaviazalo vládu v otázke Kosova zastávať parlamentom schválené pozície, keď sa problém dostane do BR OSN. Pripomenul, že slovenská politika už má jeden takýto precedens, keď parlament určil vláde pozíciu v prípade začatia prístupových rokovaní Turecka s Európskou úniou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 08:31