StoryEditor

Obhajoba Jozefa M. trvala takmer dve hodiny

23.04.2007, 17:17
Autor:
TASRTASR

Prokurátor dnes navrhol bývalému veľkopodnikateľovi Jozefovi M. ako údajnej hlave zločineckej skupiny v kauze nebankových subjektov 11 a pol roka nepodmienečne v najľahšej, 1. nápravnovýchovnej skupine. Okrem toho by mal Jozef M. zaplatiť peňažný trest päť miliónov korún. Ak nezaplatí, mal by si odsedieť ešte pol roka navyše. Prokurátor navyše navrhol zákaz podnikateľskej činnosti vo finančníctve na desať rokov. Rovnaký trest navrhol aj spoluobžalovanému Dávidovi B. Pre Patrika P. navrhuje prokurátor osem rokov nepodmienečne v 1. nápravnovýchovnej skupine a navyše peňažný trest vo výške tri milióny korún. Ak nezaplatí, odsedí si ešte šesť mesiacov navyše. Prokurátor mu rovnako ako jeho spoluobžalovaným navrhuje desaťročný ročný zákaz podnikateľskej činnosti.
Skupina sa zodpovedá pred senátom z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.
Senát po porade sudcov dospel k záveru, že ukončil dokazovanie. Súd zamietol návrhy obžaloby na doplnenie dôkazov o spis z obchodného registra z Okresného súdu Košice I., pretože "by sa nič neobjasnilo". K ostatným návrhom sa súd nevyjadril. Pojednávanie pokračovalo záverečnou rečou hlavného prokurátora. Jozef M. sa zúčastnil na pojednávaní prvýkrát v tmavomodrom obleku.
Rozsudok sa dnes ešte neočakáva. Senát bude v prípade pojednávať do piatku, pričom sa očakáva vyrieknutie rozsudku.
Podľa obžaloby mali obvinení zosnovať zločineckú skupinu v Bratislave, Košiciach a v zahraničí s cieľom preniknúť do nebankových spoločností B.M.G. Invest a Horizont Slovakia a získať ich majetok a príjmy. V troch prípadoch sa vraj pokúsili zo spoločností vybrať približne 800, 400 a 40 miliónov korún. Hrozí im až 12-ročné väzenie.
Súd v marci zamietol Jozefovi M. žiadosť o prepustenie na miliónovú kauciu. Jozefa M. zobral ŠS do väzby 1. decembra 2006. Dôvodom na jej uvalenie bolo, že sa nezdržiaval na adrese, cez ktorú s ním komunikoval súd a vyhýbal sa súdnemu konaniu. ŠS musel preto konanie v kauze viackrát odročiť, Jozefovi M. v minulosti uložil aj poriadkové pokuty.
Takmer dvojhodinovou záverečnou rečou obhajoval dnes poobede Jozefa M. jeho obhajca Peter Filip. Senát prerušil jeho prejav po tom, čo oznámil, že sa nachádza približne v tretine toho, čo mieni na pojednávaní povedať. Obhajca Jozefa M. na začiatku vyjadril nesúhlas s hodnotením skutkového stavu záverečnej reči prokurátora s tým, že dôkazy boli vyhodnotené jednostranne. Prejav prokurátora označil Filip za emotívny. "Trestná činnosť Jozefa M. bola vymyslená na type výpovedi "jedna pani povedala". Neexistuje žiadny svedok, ktorý by vedel o koordinácii môjho klienta v organizovanej skupine." Podľa Filipa jeho klient neprevzal 40 miliónov korún, čo dokazuje aj fakt, že nikto nepotvrdil, že nejaká osoba doniesla päť kufríkov do kancelárie Jozefa M. Filip vylúčil, že by spoločnosti BMG a Horizont boli členmi zločineckých skupín. "Všade sa roznášala myšlienka, že za kúpou týchto dvoch spoločností stojí Jozef M. Na to však potrebujeme dôkaz, ktorý je nespochybniteľný."
Filip ďalej spochybnil listy Patrika P. s tým, že ich písal v cele a v zlom psychickom stave. Obhajca Jozefa M. spochybnil výsluch Fruniho v roku 2003 a označil ho za nezákonný, pretože pred ním neboli upovedomení obhajcovia. Svedok Fruni bol podľa Filipa tiež v zlom psychickom stave a 120 minút rozprával, ako mu fučí do cely. Obhajca Jozefa M. sa spýtal senátu, prečo nepredvolal svedka Kocha, ktorý sa zdržiaval v budove Sipoxu a bol priateľom dcéry jeho klienta. Filip ďalej spochybnil výpoveď svedka Šebeščáka tým, že výpoveď bola smerovaná tak, aby čo najviac poškodil Jozefa M., čím si mohol spraviť poľahčujúcu okolnosť vo svojej veci na súde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 07:53