StoryEditor

Poslanci ukončili rozpravu o zmenách v Zákonníku práce

16.05.2007, 18:54
Autor:
SITASITA

Parlament ukončil rozpravu v prvom čítaní o vládnom návrhu novely Zákonníka práce (ZP). Ako v rozprave k novele pracovného kódexu uviedol poslanec Ľubomír Petrák (Smer-SD), vládny návrh novely ZP nesťaží podnikateľské prostredie, ani nebude klásť prekážky trhu práce. Predložené zmeny podľa neho, naopak, zvýšia ochranu zamestnancov a ich sociálne istoty. "Filozofiou predkladanej novely je ži a nechaj žiť," povedal Petrák. Novela ZP bude podľa neho riešiť problém tzv. vynútených živností, či obmedzí reťazenie pracovných pomerov na dobu určitú.
Cieľom vládnej novely ZP je podľa poslanca Vladimíra Faiča (Smer-SD) vrátiť Slovensko v oblasti pracovného práva "medzi vyspelé krajiny európskeho priestoru 21. storočia". Ako povedal ďalší poslanec za stranu Smer-SD Ján Kvorka, súčasný pracovný kódex hrubo narúša sociálny zmier a "vytvára podmienky, ktorých prioritou sú antagonistické vzťahy medzi spoločenskými kategóriami občanov". Na jednej strane podľa neho ide o "bezhraničnú honbu za ziskom aj na úkor druhého, ekonomicky slabšieho, a na druhej strane častokrát boj za zachovanie existencie človeka".
Podľa poslanca Pavla Minárika (KDH) urobili odborárski predáci podporou strany Smer-SD vo voľbách z odborov politickú organizáciu, ktorá robí politiku. "Smer chce teraz cez Zákonník práce zabetónovať odborárskym bossom neprimerané postavenie a dobre platené miesta pre zopár vyvolených," skonštatoval. Odborári pritom podľa neho nebudú musieť urobiť nič pre prosperitu podniku. Poslanec Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) poukázal na to, že pôvodný návrh novely pracovného kódexu zrejme nevznikol na ministerstve práce a sociálnych vecí, keďže samotná ministerka Tomanová nesúhlasila s niektorými ustanoveniami predloženej novely ZP.
Rozprava o návrhu novely ZP podľa poslankyne Kláry Sárközy (SMK) ukázala, že v myslení opozície a strany Smer-SD sú neskutočné priepasti a barikády. "Myslela som si, že po tom, ako sa Komunistická strana Slovenska nedostala do parlamentu, už v parlamente nemôžeme očakávať v 21. storočí to, že sa tu bude rozprávať o zamestnávateľoch ako o vykorisťovateľoch," povedala.
O tom, či bude parlament pokračovať v rokovaní o vládnom návrhu novely pracovného kódexu v druhom čítaní, by mali poslanci hlasovať vo štvrtok o 11:00.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 10:16