StoryEditor

Počet učiteľov by mal klesať, zarábať by mali viac

21.04.2007, 11:42
Autor:
SITASITA
Platy učiteľov by sa mali zvyšovať, čo sa však nezaobíde bez prepúšťania približne tritisíc pedagógov ročne.

Vyplýva to z koncepcie kariérového systému z dielne rezortu školstva, ktorú v stredu schválila vláda. Mzdy učiteľov by mali v roku 2013 dosiahnuť 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Podľa schválenej koncepcie od roku 2009 by malo takmer 90-tisíc učiteľov dostávať
viac peňazí za viac vedomostí. Nový systém odmeňovania si ročne vyžiada zo štátnej kasy tri miliardy korún navyše. Tento rok si pedagógovia finančne prilepšia o 1 000 až 1 200 korún od 1. júla, keď sa im zvýšia platy na úroveň priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve.

Keďže vláda súhlasila s koncepciou, ministerstvo školstva vypracuje zákon, ktorým sa zavedie kariérový systém. Ak zákon prejde v parlamente, zavedenie kariérového systému by malo zabrániť subjektívnemu ohodnocovaniu učiteľov. Rozlišovalo by sa medzi vertikálnou a horizontálnou úrovňou vzdelávania. V rámci vertikálnej úrovne by sa zaviedli štyri kariérové stupne - začínajúci učiteľ, učiteľ, učiteľ s prvou atestačnou skúškou a učiteľ s druhou atestačnou skúškou. Po novom by učitelia dostávali platy na základe dosiahnutého stupňa. V rámci horizontálnej úrovne by sa mali poskytovať kariérové príplatky. Nový spôsob odmeňovania by mal začať platiť od 1. januára 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:10