StoryEditor

Z Leopoldova prepustili Szilárda R. podozrivého z účasti na vražde pápaypvcov

10.08.2005, 14:19
Autor:
TASRTASR

Po piatich rokoch väzby prepustili dnes z väznice v Leopoldove posledného podozrivého z účasti na vražde dunajskostredského mafiánskeho gangu pápayovcov Szilárda R., pretože mu uplynula zákonná lehota väzby.
Pred bránou väznice sa Szilárd zvítal objatím so svojim otcom Andrejom a bratom Csabom. Vzápätí pri otcovi a synoch zastavil čierny mercedes, do ktorého trojica urýchlene nastúpila a auto razantne opustilo parkovisko pred areálom väznice. Szilárd R. sa nezastavil ani pri skupine televíznych štábov a iných novinárov, ktorým adresoval iba úsmev a zamávanie. Na otázku ako sa cíti, stačil odpovedať: "Vynikajúco. Ako človek nespravodlivo väznený päť rokov." Za čiernym mercedesom sa pohlo z parkoviska niekoľko ďalších áut s dunajskostredskou poznávacou značkou.
O väzbe svojho syna Szilárda otec Andrej R. povedal: "Považujem to za pomstu policajtov. Niektorých, česť výnimkám, samozrejme. Ak existuje spravodlivosť, tak len oslobodzujúci rozsudok môže padnúť. Tí sudcovia nie sú na hlavu padnutí ľudia. To nie je náhoda, že to tak dlho trvá. To je môj názor."
V prípade najmasovejšej vraždy v novodobých dejinách Slovenska tak vo väzbe zostáva už iba Richard V., ktorý je však obvinený pre iný skutok súvisiaci s pápayovcami.
Z väzby naposledy 23. júna museli prepustiť Szilárdovho brata Csabu. Ešte pred ním sa ako prvý z obžalovaných dostal na slobodu Arpád Szamaránszky už v septembri 2004. V máji však zahynul pri dopravnej nehode na svojom mercedese.
Podľa predsedu trnavského krajského súdu Antona Jačeka by mal proces pokračovať na jeseň. V súčasnosti senát študuje rozsiahly spis, ide o zložitý prípad. Súd sa prípadom pápayovcov zaoberá približne tri roky.
Szilárd R. je spolu s Richardom V. stíhaný za pokus vraždy spolupáchateľstvom, pretože spolu s ďalšími páchateľmi sa 20. januára 1999 na štátnej ceste pred obcou Trstice v okrese Galanta snažil usmrtiť Norberta K. počas jazdy v osobnom motorovom vozidle. Na auto, v ktorom sa viezol spolu s ďalšími tromi mužmi, vystrelili najmenej osem striel zo samopalu typu kalašnikov. Na následky poranení zomrel Tibor P. a ďalšie osoby boli ťažko zranené. Tento skutok je jedným z bodov obžaloby v kauze vraždy pápayovcov.
Jedného z údajných dunajskostredských mafiánskych bossov Tibora Pápaya prezývaného "papa Joe" zavraždili spoločne s ďalšími deviatimi priateľmi 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána.
Polícia obvinila z najmasovejšej mafiánskej popravy v dejinách slovenskej kriminalistiky štyroch členov konkurenčnej skupiny vedenej Ľudovítom S., ktorý je stále na úteku pred zákonom. V súčasnosti sú opäť na slobode členovia oboch skupín. Szamaránszky mal podľa záverov vyšetrovania v tragický večer v bare Fontána zakričať na pápayovcov, že ide o policajnú akciu a so zbraňou v ruke prinútiť hostí ľahnúť si na zem. Medzitým dvaja neznámi muži vybehli na poschodie, kde najmenej 113 výstrelmi zavraždili papa Joea s jeho spoločníkmi. Po streľbe sa poslední členovia gangu pápayovcov rozhodli pre odplatu. V Maďarsku si údajne najali vraha, ktorý mal pomstiť smrť ich priateľov. Polícia však zámery odhalila a vraždu prekazila. Hľadanému Ľudovítovi S. sa v minulosti za dramatických okolností podarilo ujsť kukláčom.
Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam a fotomateriál.
fn mij som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 07:45