StoryEditor

Hrozba teroristických útokov v strednej a východnej Európe je výrazne nižšia

14.12.2006, 13:40
Autor:
TASRTASR

Na celodennej medzinárodnej konferencii významných bezpečnostných expertov z celého sveta GLOBSEC 2006 - s podtitulom Päť rokov po 11. septembri: Víťazíme v boji proti medzinárodnému terorizmu? - zaznel názor odborníka, podľa ktorého je hrozba teroristických útokov v strednej a východnej Európe, teda aj na Slovensku, výrazne nižšia, než v štátoch západnej Európy.
Fernando Reinares, analytik z Kráľovského inštitútu pre medzinárodné a strategické štúdie v Madride, označil za najohrozenejšiu európsku krajinu Veľkú Britániu. Ďalšími rizikovými štátmi, kde existujú silné obavy z útokov salafistických skupín pridružených k al-Káide, sú Taliansko, Holandsko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko a Nemecko.
Druhý ročník bratislavskej konferencie, ktorá sa uskutočňuje pod záštitou slovenského ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, sa zameriava na témy ako: Bezpečnosť pred medzinárodným terorizmom dnes aj v budúcnosti, Úloha NATO v boji proti terorizmu, Miera teroristickej hrozby na Slovensku a Hodnotenie úsilia medzinárodného spoločenstva v potláčaní terorizmu päť rokov po 11. septembri. Podľa ďalšieho experta Michaela Smitha, žurnalistu z londýnskeho média London Sunday Times, ktorý na konferencii dnes vystúpil, nastal v 90-tych rokoch nárast počtu teroristických organizácií a zmenila sa aj ich stratégia. Kým teroristi v 80-tych rokoch sa snažili najmä o publicitu, vďaka ktorej vytvárali nátlak na vlády svojich krajín, aktivity dnešných teroristických skupín, ako je al-Káida, sú nepredvídateľné.
Al-Káida sa podľa vyjadrenia Smitha infiltruje medzi mladých moslimov žijúcich v Európe, ktorí sú zraniteľní. Trpia totiž nezamestnanosťou a rasizmom, čo al-Káida zneužíva pri ich verbovaní do svojich radov. Al-Káida oslovuje mladých moslimov, ktorí sú vhodnými kandidátmi na samovražedných útočníkov, takisto prostredníctvom internetu, kde šíria dezinformácie o západných štátoch.
Pre teroristické organizácie je dôležité mať čo najviac svojich členov v cieľových krajinách útokov - napríklad v EÚ a USA - kde sa pod vplyvom zlej spoločenskej situácie rodí nová generácia moslimských teroristov. Podľa expertov oslabenie medzinárodného terorizmu dosiahneme tak, keď štáty pozitívne ovplyvnia životy mladých moslimov, ktorí sa potom nebudú prikláňať na stranu teroristov.
O priebehu medzinárodnej konferencie bezpečnostných expertov, ktorá sa v podvečer bude zaoberať teroristickou hrozbou na Slovensku, prinesieme v ďalšej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 22:14