StoryEditor

Prokuratúra ukončila trestné stíhanie siedmich obvinených v kauze VÚB

12.08.2005, 11:03
Autor:
TASRTASR
Kauza údajného tunelovania VÚB spred rokov 1998 až 1999 sa skončila. Vyšetrovatelia zastavili trestné stíhanie siedmich obvinených vrátane exprezidenta VÚB a súčasného guvernéra Eximbanky Ladislava Vaškoviča.

Kauza údajného tunelovania Všeobecnej úverovej banky (VÚB) spred rokov 1998 až 1999 sa skončila. Vyšetrovatelia zastavili trestné stíhanie siedmich obvinených vrátane exprezidenta VÚB a súčasného guvernéra Eximbanky Ladislava Vaškoviča.
"Prokuratúra po previerke spisov a preštudovaní znaleckých posudkov vydala pokyny na zastavenie trestného stíhania," potvrdilo dnes písomne tlačové oddelenie ministerstva vnútra rozhodnutie vyšetrovateľov televízii Markíza.
Bývalí zástupcovia spoločností Konzult Real a VÚB na čele s Vaškovičom čelili obvineniam z viacerých ekonomických trestných činov. Boli podozriví, že rôznymi transakciami pripravili štát a niektoré súkromné spoločnosti o viac ako dve miliardy korún, čo sa nepotvrdilo.
"Od začiatku sme tvrdili, že je to nezmysel a každý ekonomicky vzdelaný človek to musel jednoznačne vidieť," uviedol pre televíziu Markíza Vaškovič. Kvôli tomuto prípadu mali spor minister vnútra Vladimír Palko a šéf rezortu financií Ivan Mikloš.
Vyšetrovateľ odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti obvinil v priebehu roku 2003 desať osôb v súvislosti s touto kauzou. Medzi obvinenými osobami boli vtedajší i bývalí štatutári akciovej spoločnosti Konsult Real a členovia bývalého predstavenstva VÚB.
Všeobecná úverová banka ešte pred privatizáciou poskytla firme Konsult Real niekoľko úverov. Išlo o najmenej tri obchodné úvery v celkovej hodnote 1,68 miliardy Sk. Konsult Real tieto úvery VÚB nesplácal. Spoločnosť bola od 1. februára 1998 do decembra 2000 vysoko zadlžená, mala vyššie dlhy ako majetok. Záporná hodnota majetku bola medzi 86 miliónmi Sk až 1,155 miliardy Sk.
Konsult Real mal podať na seba návrh na vyhlásenie konkurzu už vo februári 1998. Spoločnosť si svoju zákonnú povinnosť nesplnila. Štatutári firmy Konsult Real tak podľa Palka spáchali trestný čin marenia konkurzného konania. VÚB poskytla v apríli 1998 spoločnosti Konsult Real ďalší úver. Podľa vyjadrení ministra Palka z roku 2003 to bolo v rozpore s pokynmi banky a bez súhlasu jej dozornej rady. Podľa Mikloša bol Palko uvedený do omylu.
Vláda SR rozhodla, že pred privatizáciou banky oddlží. Pre VÚB na to vyčlenila 21,3 miliardy Sk. Klasifikované, teda nedobytné úvery mala banka presunúť do štátnej akciovej spoločnosti Slovenská konsolidačná. Členovia predstavenstva VÚB schválili spoločnosti Konsult Real ďalší úver, a to vo výške 1,85 miliardy Sk, a potom nesplatenú čiastku tohto úveru vo výške najmenej 1,71 miliardy Sk zaradili medzi klasifikované úvery. Palko tvrdí, že úver nespĺňal zákonné podmienky na takúto klasifikáciu. Koncom júna 2000 tento úver predstavenstvo VÚB postúpilo Slovenskej konsolidačnej. Tá úver VÚB splatila, čím Slovenskej republike vznikla škoda viac ako 1,71 miliardy Sk. V tejto súvislosti vyšetrovateľ obvinil 30. júna 2003 štyroch členov predstavenstva VÚB z trestného činu podvodu.
Podľa zistení vyšetrovateľa v roku 2000 zástupcovia spoločnosti Konsult Real začali postupne jej majetok rozpredávať. V júni 2000 zástupcovia firmy Konsult Real so súhlasom VÚB uzatvorili s firmou Strategia Servis zmluvu o prevzatí časti dlhu voči VÚB vo výške 30 miliónov Sk, neskôr ho navŕšili na 89 miliónov Sk. Podľa ministra však v skutočnosti previedli na spoločnosť Strategia Servis aktíva v hodnote 759,7 milióna Sk. Dvanástim spoločnostiam údajne tak spôsobili škodu viac ako 400 miliónov Sk.
kiz mij som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 01:37