StoryEditor

Solana ocenil postoj slovenských mimovládnych organizácií

10.11.2005, 12:10
Autor:
TASRTASR

Situácia na Kube a v Bielorusku i postoj Európskej únie dominovali na stretnutí predsedu parlamentu s generálnym tajomníkom Rady Európskej únie Javierom Solanom. Ocenil zástoj Slovenska, aktivitu a pomoc našich mimovládnych organizácií bieloruskej opozícii v boji proti režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.
Ako povedal po stretnutí TASR hovorca predsedu parlametnu Michal Dyttert o Kube sa diskutovalo iba v tej rovine, že Fidel Castro nevyužil možnosť v rámci obdobia prehodnotenia sankcií voči Kube a budú platiť tie, ktoré prijala tento týždeň EÚ.
Obaja politici sa počas rozhovoru zhodli, že do konca, respektíve v roku 2006, treba prijať rozhodnutie o štatúte juhosrbskej oblasti Kosovo. Solana verí, že SR zohrá v tom významnú úlohou. Dôvodom je to, že od januára bude SR nestálym členom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a zahraničná politika SR je aktívna na Balkáne.
Témami stretnutia bola tiež pripravenosť Chorvátska a Turecka a ich perspektíva na vstup do EÚ. Solana tiež hovoril o tom, že po zlyhaní referenda by sa mohlo diskutovať aspoň o prijatí mechanizmus, ktorý by zabezpečoval efektivitu rozhodovania v EÚ aj po rozšírení. A je jedno o koľko členov, dodal Dyttert.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 08:39