StoryEditor

Nemeckí sudcovia pricestovali do SR vypočuť svedkov k procesu Nižňanského

28.06.2005, 11:01
Autor:
TASRTASR

Proces s údajným vojnovým zločincom Ladislavom Nižňanským sa z Nemecka presunul na Slovensko. Sudcovia, prokurátor, aj obhajcovia pricestovali dnes z Mníchova, aby vypočuli štyroch svedkov, informoval večerné Noviny STV.
Medzi svedkami by mali byť aj bývalí členovia Nižňanského jednotky. Tí mali na jeho rozkaz počas druhej svetovej vojny vyvraždiť obce Ostrý Grúň a Kľak.
Ako informovala STV, svedkovia sa nechcú vracať do minulosti a sudcovia ich ťažko presviedčajú, aby vystúpili. Takmer všetci prekročili vek 80 rokov a na cestu do Mníchova by nemali dosť síl. To bol dôvod, prečo po vypočúvaní svedkov v Nemecku, Rakúsku a Česku pricestoval celý sudcovský senát na Slovensko.
Miestom prvého vypočúvania bol dnes Okresný súd v Senici. Identitu svedka sa nepodarilo zistiť. Podľa informácií STV ním bol údajne člen jednotky Edelweis, ktorú mal viesť práve Nižňanský. Jednotka mala na jeho rozkaz v roku 1945 zavraždiť asi 150 ľudí.
Sudcovia sa pokúšajú zistiť, akú úlohu hral Nižňanský počas vyvražďovania. Vypočúvanie za zatvorenými dverami trvalo podľa STV šesť hodín. Svedok si pravdepodobne mnohé udalosti spred 60 rokov stále pamätal. Čo sa sudcovia dozvedeli, nie je známe. Po vypočutí svedka ho justičná stráž eskortovala cez policajný zbor.
Mníchovskí sudcovia zostávajú na Slovensku a chcú vypočuť ďalších svedkov, informovala STV. Potom by mal súd s Ladislavom Nižňanským pokračovať opäť v Mníchove. Rozsudok sa očakáva ešte tento rok.
Podľa STV na všetky informácie súvisiace s vypočúvaním je uvalené embargo.

zah pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 06:05