StoryEditor

Fico: Slovenskej vláde záleží na tom, aby boli vzťahy s Maďarskom čo najlepšie

09.08.2006, 16:20
Autor:
TASRTASR

Slovenskej vláde záleží na tom, aby boli vzťahy s Maďarskom čo najlepšie, a preto sa snaží o maximálnu ústretovosť. Zdôraznil to dnes premiér Robert Fico v súvislosti s posledným incidentom v Budapešti, kde neznámi páchatelia postriekali slovenské veľvyslanectvo farbou.
"Nemyslím si, že by vláda SR reagovala na každý výkrik, ktorý príde zo strany či už predstaviteľa SMK, alebo nejakého maďarského politika, alebo na nejaký incident, ktorý sa môže udiať," zdôraznil premiér Fico.
Predseda vlády by nebol rád, aby sa slovensko-maďarské vzťahy stále hodnotili len z pozície postavenia príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku a príslušníkov slovenskej menšiny v Maďarsku. "Myslím si, že vzťahy medzi týmito štátmi majú iný rozmer a kvalitu," dodal Fico.
Neznámi páchatelia dnes v Budapešti nastriekali na chodník pred objektom sídla slovenského veľvyslanectva červenou farbou nápis "Nezabudneme" a na nástennú tabuľu pri vchode rovnakou farbou číslicu 6. Podľa neoficiálnych informácií nápis na chodníku dlhý desať metrov s písmenami vysokými 80 centimetrov a veľkú šestku na plote našli pracovníci ambasády ráno pri príchode do sídla veľvyslanectva v 14. budapeštianskom obvode. Polícia už začala pátrať po páchateľoch. Incident sa stal práve v čase, keď maďarské médiá ostro sledujú kauzu videoklipu slovenského pôvodu v internetovej sieti, na ktorom skupina osôb pálila maďarskú štátnu vlajku. Slovenská polícia po preskúmaní obsahu videoklipu začala konať vo veci trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 10:24