StoryEditor

Typy životného poistenia

14.11.2005, 23:00

* Kapitálové životné poistenie. Poisťovňa klientovi už pri uzatváraní zmluvy garantuje sumu, ktorú mu vyplatí pri ukončení poistného vzťahu (ide o technickú úrokovú mieru). Popri rezerve, ktorú poisťovňa vytvára pre prípad vzniku poistnej udalosti, sa klientovi kumuluje aj sporivá zložka. A tá sa počas zmluvného vzťahu zhodnocuje. V prípade dožitia má klient nárok okrem poistnej sumy aj na podiel z výnosov poisťovne. Riziko z investovania zverených finančných prostriedkov pri tomto produkte znáša poisťovňa. K poisteniu sa dajú pripoistiť aj rôzne riziká. Relatívnou nevýhodou kapitálového životného poistenia je jeho konzervatívnosť, a teda nízke zhodnotenie vložených peňazí. Zmeny vo výške splátok, prípadne ďalšie úpravy produktu, sú dosť problematické. Ak má niekto 55 rokov (splnil jednu z podmienok pre uplatnenie daňovej úľavy), mal by sa radšej rozhodnúť pre iný finančný produkt.

* Investičné životné poistenie. Klient si sám môže zvoliť investičný fond, do ktorého sa alokuje jeho poistné. Môže teda získať lepšie kapitálové zhodnotenie ako pri garantovaných poistných produktoch. V poistnej zmluve však nemôže byť uvedená hodnota jeho investičného účtu na konci zmluvného obdobia. V zmluve môže byť uvedená suma, ktorú by poisťovňa vyplatila klientovi v prípade jeho smrti. Poistenec môže svoju stratégiu investovania meniť počas celého poistného obdobia. Výhodou investičného životného poistenia je, že klient môže využiť mimoriadne vklady a výbery poistného. Dopredu by sa však mal informovať o podmienkach, za akých tak môže urobiť, a zároveň si preštudovať aj výšku prípadných poplatkov, ktoré sú s takýmito úkonmi spojené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 05:15