StoryEditor

Depresie sa môžu zosilňovať z generácie na generáciu

07.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Náchylnosť na depresie sa nielenže dedí niekoľko generácií, ale postupom času môže narastať. Zistili to americkí vedci, ktorí sledovali niekoľko rodín počas troch generácií.
Riziko vzniku depresií a iných psychických porúch u detí, ktorých rodičia a starí rodičia nimi tiež trpeli, bolo viac ako dvakrát vyššie ako u detí rodičov bez takýchto problémov. Ochorenie sa pritom prejavuje v tretej generácii oveľa skôr ako v prvej alebo druhej, píše Myrna Weissmanová z Columbia University v New Yorku v časopise Archives of General Psychiatry.
Výskum sa začal v roku 1982 sledovaním 47 dobrovoľníkov, ktorí trpeli depresiami. Náchylnosť na psychické poruchy sa skúmala aj u ich 86 detí. Tieto deti medzičasom dospeli a samy majú 186 detí, ktorých priemerný vek je teraz 12 rokov.
Priemerný vek detí prvej generácie, ktoré postihla prvá depresívna fáza, sa v kontrolnej skupine pohyboval medzi 16 a 17 rokmi, u detí depresívnych rodičov klesol na 12 až 13 rokov.
Ešte výraznejšie sa takýto skorý začiatok ochorenia prejavil u vnukov pôvodnej 47-člennej skupiny. Šesťdesiat percent detí tretej generácie má už teraz psychické problémy, hoci väčšina z nich ešte nevstúpila do puberty.
Na základe týchto zistení odporúčajú vedci pozorne sledovať psychiku detí, ktorých rodičia a starí rodičia trpia depresiami. Predovšetkým stavy úzkosti, ktoré sa objavili už pred pubertou, boli spoľahlivým indikátorom neskorších depresií, konštatuje Weissmanová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:03