StoryEditor

Kde sa dá kúpať

16.07.2007, 00:00

Povolenie na prevádzku počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zatiaľ dostalo na Slovensku 18 prírodných oblastí na kúpanie. Kvalita vody vyhovovala na všetkých prírodných kúpaliskách v Bratislavskom kraji. Problémy s výskytom vodných rastlín, rias alebo mikrobiologickou kvalitou vody sa objavili napríklad v Banskobystrickom,
Košickom a Trnavskom kraji. Vyplýva to z údajov, ktoré ČTK poskytol Úrad verejného zdravotníctva.
Medzi lokality s povolenou rekreáciou patria napríklad bratislavská Kuchajda, Zlaté piesky či Slnečné jazerá. Povolenie dostali i strediská na Zemplínskej šírave v Košickom kraji alebo autokemping Liptovský Trnovec na Liptovskej Mare v Žilinskom kraji.
,,Odbermi vzoriek vôd bola zistená nevyhovujúca mikrobiologická kvalita vody a reakcia vody v nádrži Ružín v Košickom kraji. Kvalita vody na hradenej nádrži Bukovec vyhovuje, s výnimkou zdravotne nevýznamného ukazovateľa -- reakcia vody," upozornil úrad zdravotníctva. V Banskobystrickom kraji hygienici odobrali vzorky i z vodných plôch, ktoré
nemajú prevádzkovateľa a ľudia sa v nich kúpu. Mikrobiologický rozbor ukázal nedostatky v lokalitách Nová Baňa -- Tajch a Hodruša -- Hámre -- Kopanice. Riasy sa vo zvýšenom množstve objavili v Novej Bani -- Tajchu a lokalite Klinger. Kvalita vody vyhovovala v Štiavnických Baniach -- Evičkinom jazere a v Banskej Štiavnici -- Belianskom jazere.
V tomto týždni malo povolenie na prevádzku aj 125 sezónne využívaných kúpalísk s 387 bazénmi. Žiadosť o vydanie súhlasu predložili ešte prevádzkovatelia 15 kúpalísk a 28 bazénov. Mimo prevádzky asi zostane 21 kúpalísk, lebo nikto nepožiadal úrad zdravotníctva o povolenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 04:28