StoryEditor

Šťastie praje pripraveným

24.04.2007, 00:00

Hovoríme s predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti Hriňovské strojárne v Hriňovej Romanom Václavíkom.

Chronickým problémom celého kraja je vysoká miera nezamestnanosti. Vaša spoločnosť prešla za posledné roky zložitým vývojom. Aká je dnes situácia? Máte taký výrobný program, ktorý môže vo vašom meste, resp. v jeho okolí, pozitívne ovplyvňovať mieru nezamestnanosti?
-- Hriňovské strojárne počas reštrukturalizácie (r. 2002) prepustili vyše 50 percent zamestnancov, aby fabrika prežila. Najnižší stav bol 237 a dnes zamestnávame 297 pracovníkov. Robíme 2,5-násobne vyšší objem predaja a výroby. A aj keď sme zvýšili produktivitu práce, stále je to len 55 percent produktivity práce v Nemecku... Takže potrebujeme ju zvýšiť ešte dvakrát a pomerne rýchlo. V súčasnosti máme zhruba dvojnásobný objem objednávok ako dokážeme výrobne pokryť. Riešením sú mohutné investície, ktoré realizujeme posledné tri roky približne za 2 mil. eur ročne. Cieľový počet pracovníkov pri plnej kapacite bude asi 500 zamestnancov, z čoho vyplýva, že aj naďalej budeme pozitívne ovplyvňovať zamestnanosť v Hriňovej.

Hriňovské strojárne majú veľmi sympatické firemné motto: "Kvalita je, keď sa nám nevráti tovar, ale zákazník." Mohli ste túto myšlienku rozvinúť, prípade stručne rozšíriť o základné ekonomické údaje?
-- Hriňovské strojárne sú certifikovanou spoločnosťou podľa noriem radu ISO 9001:2000 a kladú veľký dôraz na kvalitu produkcie. Táto stratégia nám prináša zhruba 100 mil. Sk medziročný nárast výroby a predaja za posledné roky. V tomto roku predpokladáme tržby na úrovni 570 mil. Sk, pričom v minulom roku to bolo 460 mil. Sk. Kvalita je, samozrejme, otázkou prístupu všetkých zamestnancov. S týmto cieľom sme začali vo zvýšenej miere investovať do vzdelávania, tréningov a školení pracovníkov na všetkých úrovniach aj s využitím zdrojov z európskeho sociálneho fondu. Robíme všetko pre to, aby sa kvalita stala súčasťou firemnej kultúry.

Vaša spoločnosť je integrovaným výrobcom presných prevodoviek, diferenciálov, náprav a mnohých ďalších strojárskych výrobkov pre civilný sektor. Ako ste spokojní s kvalitou a kvalifikačnou úrovňou ponúkanej pracovnej sily?
-- Napriek vysokej nezamestnanosti v regióne začíname pociťovať vyčerpanosť trhu s pracovnou silou. Polovica až 60 percent nezamestnaných sú podľa vyjadrení príslušných regionálnych inštitúcií ľudia ťažko zamestnateľní alebo nezamestnateľní (príčiny: stratili po dlhodobej nezamestnanosti pracovné návyky alebo sú nerekvalifikovateľní). Pretrváva tiež nezáujem mladých ľudí o štúdium technických smerov na odborných učilištiach. So zahraničným dodávateľom technológií sme preto dohodli vybudovanie školiaceho strediska priamo v našej firme, kde bude možné zabezpečovať učňovský výcvik, ako aj rekvalifikácie na obsluhu CNC technológií. Kvalita a kvalifikácia pracovnej sily do budúcnosti predurčuje našu konkurencieschopnosť.

Ako odhadujete dnešnú situáciu na trhu slovenskom i krajín únie z pohľadu producenta strojárskych produktov. Mohli by ste prezentovať plány a predstavy na najbližšie obdobia?
-- Strojárske odvetvie prežíva v súčasnosti mohutnú konjunktúru. Firmy, ktoré dokážu kopírovať tento trend, si môžu trpezlivou implementáciou stratégie rastu vybudovať zaujímavé postavenie aj z medzinárodného hľadiska. Zameriavame sa na výrobu sortimentu prevodoviek a ozubených dielcov v malej a strednej sérii a z hľadiska pôsobenia na zahraničných trhoch je minimálna hranica veľkosti firmy v našom segmente asi jedna miliarda Sk ročného obratu. Túto úroveň predpokladáme dosiahnuť v horizonte dvoch až troch rokov organickým rastom, teda postupným naberaním nových objednávok na trhu. Samozrejme, ak sa do budúcnosti vyskytne vhodná príležitosť na odkúpenie firmy s totožným corebusinessom ako je náš, budeme to zvažovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. apríl 2024 03:19