StoryEditor

Personálny manažment vo firme

13.10.2005, 00:00

Stručne o 11. konferencii generálnych riaditeľov a personálnych manažérov, ktorú organizovalo Združenie pre riadenie a rozvoj ľudských zdrojov a o laureátoch Slovenskej ceny roka za riadenie a rozvoj ľudských zdrojov 2005

Je už takou peknou tradíciou, že na jeseň, v čase oberačiek, vinobraní, hodov a iných príležitostí na stretávanie ľudí, schádzajú sa aj generálni a personálni manažéri na konferencii Personálny manažment a riadenie firmy.
Cieľom tohtoročnej konferencie bolo diskutovať a hľadať odpovede na otázky, či vie, chce a môže byť na Slovensku riadenie ľudských zdrojov strategickým partnerom. Teda či vieme, či máme na to vedomosti, skúsenosti, vhodné nástroje a spôsoby. Či chceme, či máme ambície prispievať aktívne k riadeniu firiem, ale aj odvahu preberať svoj diel zodpovednosti za výsledky firmy. A či môžeme, či sme k tomu prizvaní, rešpektovaní, možno žiadaní. Boli to závažné otázky a snažili sme sa spolu na ne hľadať vhodné odpovede.
Konferenciu začal svojím príhovorom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník, ktorý nad konferenciou prevzal záštitu. Nasledovala veľmi hodnotná diskusia, podnietená veľmi kvalitnými, niekedy až náročnými otázkami odborného publika.
Prvý blok prezentácii ponúkol tri rôzne spôsoby, ako môže vo firme fungovať riadenie ľudských zdrojov: Tatiana Orglerová z Heinekenu prezentovala, ako sa môže kvalitne fungujúce HR významne a strategicky podieľať na fungovaní firmy či už počas fázy rastu alebo reštrukturalizácie.
Pavol Lančarič poskytol pohľad generálneho riaditeľa, ktorý sa osobne venuje vo veľkej miere práve riadeniu ľudí, pretože ich chápe ako konkurenčnú výhodu firmy.
Pavol Uhrinčať, spolu s pánom Daňekom z firmy Vaša stravovacia, prezentovali, ako sa riadenie ľudských zdrojov môže aktívne podieľať na riadení firmy, hoci je outsourcované.
Na konferencii boli tiež prezentované výsledky prieskumu o postavení ľudských zdrojov vo firmách na Slovensku, ktorý realizovala pred konferenciou firma Deloitte. Keďže sa do prieskumu zapojilo len 30 firiem, bola to skôr informácia, ako sa prejavuje strategická úloha riadenia ľudských zdrojov v týchto firmách.
Veľmi cennou časťou konferencie bola panelová diskusia, na ktorej sa diskutovalo z rôznych uhlov pohľadu, aká je alebo by mala byť úloha riadenia ľudských zdrojov vo firmách. Generálnych riaditeľov zastupovali Jaroslav Mlynček z Alcatelu a Robert Chvátal z T-Mobile Slovensko. Personalistov Jaroslav Holeček z Volkswagenu a Dušan Antoš z Tatra banky. Personálnych poradcov Lívia Osvaldová z Trenkwalder MP. Za akademickú obec diskutovali profesor Ján Rudy z Fakulty manažmentu FF a docentka Soňa Ferenčíková z ekonomickej univerzity. Hlavne sa diskutovalo o tom, aká je potreba, spôsoby, ale aj pridaná hodnota kvalitného riadenia ľudí, ktorí sú naozaj tým, čo firmy odlišuje a podieľa sa na ich úspechu, ale aj neúspechu. Tiež sa otvorene hovorilo aj o tom, čo všetko máme ešte na Slovensku urobiť, aby sme riadenie ľudí a fungovanie firiem stále skvalitňovali. Vzácne skúsenosti účastníkov diskusie, či už na Slovensku alebo aj na medzinárodnej úrovni a ich zaujímavé názory, určite obohatili každého účastníka. Večer patril odovzdávaniu cien: Osobnosť roka a Projekt roka, ktoré každý rok vyhlasujú Združenie RRĽZ a IBIS partner. Hlavným cieľom tejto ceny je, aby ocenené osobnosti a projekty mohli byť inšpiráciou a príkladom pre ostatných, aby sa z toho mohli poučiť ďalší. Vždy na jar nasledujúceho roka potom organizuje združenie seminár, na ktorom sa všetci ocenení prezentujú, a a tak je tu výborná príležitosť poučiť sa a inšpirovať.
Druhý deň bol viac pracovný, venovaný workshopom, na ktorých sa už diskutovalo o jednotlivých nástrojoch, ktoré umožňujú a pomáhajú HR plniť strategické úlohy vo firme.
Myslím si, že môžeme túto konferenciu označiť ako úspešnú, a verím, že mnohí účastníci ju takto aj hodnotili. Stala sa miestom veľmi hodnotných odborných diskusií, miestom inšpirácií, poučení, výmeny skúseností, ale aj miestom príjemných osobných rozhovorov. Opäť sa tu totiž stretli skvelí ľudia, ktorí si majú čo povedať a radi sa aj navzájom obohatia.
Príspevky, ako aj fotodokumentácia, budú po spracovaní umiestnené na webovej stránke: www.zrrlz.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:26