StoryEditor

Odpadové teplo ušetrí Bloomsbury milióny

08.12.2005, 23:00
Lučenecký výrobca keramických materiálov značky Novoker, spoločnosť Bloomsbury Pacific Slovakia, investovala do termokondenzátorov, ktoré firme ročne ušetria milióny korún na energiách.
Lučenecký výrobca keramických materiálov značky Novoker, spoločnosť Bloomsbury Pacific Slovakia (BPS), investovala do termokondenzátorov, ktoré firme ročne ušetria milióny korún na energiách. "Bolo to najrýchlejšie, najlacnejšie a na prevádzkové náklady najmenej náročné riešenie, ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami zemného plynu," hovorí podpredseda predstavenstva spoločnosti Štefan Kováčik.
Bloomsbury Pacific Slovakia je najväčším slovenským výrobcom obkladačiek a dlaždíc. Podľa Kováčika je ich riešenie v celosvetovom meradle ojedinelým v tejto brandži. Fabrika spotrebuje ročne okolo 12 miliónov kubíkov plynu, ktoré tvoria zhruba štvrtinu z celkových výrobných nákladov. Ceny plynu vzrástli za posledné roky o viac ako sto percent a začali firmu existenčne ohrozovať.
Továreň využila to, že približne štyri až šesť megawattov tepelnej energie doteraz unikalo bez efektu do vzduchu. Bezplatný energetický audit Slovenského plynárenského priemyslu ukázal, kde sa dá najviac ušetriť. Konkrétne riešenie potom vypracovala firma ProIng zo Šale. Navrhla systém výmenníkov na ohrev vody spalinami z pecí. Dodala aj potrebnú technológiu. O montáž sa postarala spoločnosť Construct z Lučenca.
Výmenníky sú zatiaľ v prevádzke na dvoch zo šiestich pecí a stačia na vykurovanie časti fabriky, krytého bazénu a prípravu teplej vody, čo BPS už prinieslo priamu úsporu asi šesť miliónov korún. "Výška investície je oproti jej prínosom zanedbateľná. Vráti sa v priebehu pár mesiacov," vysvetľuje Kováčik. Konateľ firmy ProIng Dušan Škrada spresnil, že investícia stála 1,8 milióna korún a jej návratnosť je asi dva a pol mesiaca.
Firma chce postupne namontovať termokondenzátory aj na zostávajúce tepelné zdroje, ktoré by pokryli všetky náklady na vykurovanie. Časť tepla sa bude vracať aj do výrobného procesu. Týmto spôsobom by mohla ušetriť ročne okolo 25 miliónov korún. Nevylučuje ani výrobu elektrickej energie, čo si však vyžiada viac investícií do vybudovania kogeneračnej jednotky.
Odpadové teplo z výroby, najmä mimo vykurovacieho obdobia, by stačilo napríklad pre niekoľko aquaparkov. Firma preto uvažuje aj o jeho predaji, prípadne o spolupráci s niekým, kto bude toto teplo vedieť využiť. "Bude k dispozícii niekoľko megawattov energie. Chce to len nápad, čo s ňou," dodáva podpredseda predstavenstva.

Termokondenzátory sa zatiaľ využívajú málo
Firma ProIng sa už viac ako osem rokov zaoberá úsporou energií. Jej riešenia sa najviac uplatňujú v komunálnej, ale aj priemyselnej sfére. "V Novokeri sme využili všeobecne známy princíp termokondenzácie," hovorí konateľ firmy. Ide o zhodnotenie odpadového tepla výmenníkmi na ohrev horúcej vody, čo ušetrí 4 až 16 percent zemného plynu. Vodu budú zohrievať dosiaľ nevyužívané spaliny v komínoch. Prínosom takéhoto zariadenia je okrem úspor aj jednoduchá prevádzka, údržba, spoľahlivá regulácia a investičná nenáročnosť. Podľa Škradu ho možno skombinovať aj s inými úspornými energetickými opatreniami, ako sú tepelné čerpadlá či generátory. Závisí to od investičnej náročnosti, návratnosti a podpory štátu pre takéto aplikácie. Termokondenzátory by sa mohli použiť aj v iných energeticky náročných prevádzkach, napríklad v sklárňach, tehelniach či magnezitkách. Dôležité je, aby išlo o málo prašné prostredie. Ako však pripustil Škrada, zatiaľ sa využívajú len minimálne.

Porovnanie investičných nákladov a prínosov pri využití termokondenzátorov v BPS
 

Investície

Úspory

I. etapa

1,8 mil. Sk

6 mil. Sk

II. etapa

15 mil. Sk

25 mil. Sk

Zdroj: BPS, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:22