StoryEditor

Európa znova preclila topánky z Ázie

05.10.2006, 00:00
Topánky dovezené z Číny a Vietnamu by mali v najbližšom čase zdražieť. Spôsobí to zavedenie antidumpingových ciel na dovoz vybranej ázijskej obuvi, ktoré včera schválili členské štáty Európskej únie. Nárast cien však nebude výrazný, a tiež sa nedotkne všetkých druhov obuvi. Slovenskí obuvníci preto nevítajú toto opatrenie s otvorenou náručou.

Topánky dovezené z Číny a Vietnamu by mali zdražieť. Spôsobí to zavedenie antidampingových ciel na dovoz vybranej ázijskej obuvi. Návrh Európskej komisie včera schválili členské štáty spoločenstva. Nárast cien však nebude výrazný a tiež sa nedotkne všetkých druhov obuvi. Slovenskí obuvníci preto nevítajú toto opatrenie s otvorenou náručou.
Európska komisia už v auguste rozhodla o zavedení 10-percentného cla na dovoz koženej obuvi z Vietnamu a 16,5-percentného na dovoz čínskych topánok. Tento zámer však museli schváliť aj jednotlivé členské štáty únie, ktoré až včera, tesne pred vypršaním platnosti dočasných ciel, dosiahli kompromis.
Slovensko uznalo opodstatnenosť požiadaviek Zväzu kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu a hlasovalo za. Potvrdilo to ministerstvo hospodárstva. Pripustilo však, že samotné opatrenie v oblasti colnej politiky nie je príliš silné a prudko nezbrzdí konkurenciu lacnej ázijskej obuvi. Tá aj napriek zavedeniu ciel totiž zostane lacnejšia ako topánky európskych obuvníkov.
S výsledkom takéhoto riešenia problému množstva lacnej ázijskej obuvi nie je spokojný zväz obuvníkov ani veľké obuvnícke firmy. Schválené clá sa týkajú len deviatich percent obuvi. Z opatrení je vyňatá napríklad špeciálna, atletická a detská obuv. "Do týchto kategórií môžu dovozcovia pohodlne zahrnúť všetku športovú obuv a dokonca aj dámske topánky, ak sú kratšie ako 24 centimetrov," neskrýval sklamanie ešte pri prvotných diskusiách o clách šéf obuvníckeho zväzu Štefan Šulo.
Navyše ani topánky, ktoré sa vyšším clám nevyhnú, nebudú výrazne drahšie. Dovozcovia na vstupe deklarujú oficiálnu cenu 8 eur za pár. Desaťpercentné clo teda bude necelé euro.
Veľké obuvnícke firmy na Slovensku tiež váhajú nad pozitívami antidumpingových ciel. "Na slovenskom trhu nepociťujeme v našej kategórii obuvi konkurenciu ázijských výrobcov," konštatoval Juraj Vodička, konateľ obuvníckej firmy Gabor z Bánoviec nad Bebravou. Clá neprospejú ani nemeckému koncernu Gabor Shoes AG, pod ktorý patrí bánovecká firma. "Päť až osem percent produkcie dokupujeme v Číne, kde máme dozorovanú výrobu. Dovozu týchto topánok do Európy sa už clá negatívne dotknú," dodal Vodička.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 23:21