StoryEditor

Po zmene účtovania je GM v zisku

10.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Americká automobilka General Motors zmenila účtovanie svojich výsledkov hospodárenia za prvý štvrťrok. Ako najväčší výrobca automobilov na svete sa po konzultácii s regulačnými orgánmi rozhodol nezapočítať do kvartálnych výsledkov mimoriadne náklady na zdravotné zabezpečenie svojich penzionovaných pracovníkov na robotníckych pozíciách. Po vylúčení tejto položky, ktorá predstavovala 681 miliónov dolárov, tak automobilka vykázala za prvý štvrťrok zisk vo výške 445 miliónov dolárov. Pôvodne pritom GM uvádzal, že vrátane spomínaných nákladov skončil za štvrťrok so stratou 323 miliónov dolárov, čo aj tak predstavovalo výrazné zlepšenie oproti strate 1,3 miliardy dolárov za rovnaké obdobie minulého roka.
Keď GM minulý mesiac zverejnil svoje štvrťročné výsledky, upozornil, že sa ešte môžu meniť, pretože rokuje s Komisiou pre cenné papiere o spôsobe účtovania nákladov na príspevky do fondu zdravotného zabezpečenia penzionovaných zamestnancov, ktoré automobilke vyplývajú z dohody s odborovou organizáciou United Auto Workers. Podľa dohody s regulačným orgánom zaúčtuje GM tieto náklady rozložene v priebehu siedmich rokov, pričom ich začne účtovať v treťom kvartáli tohto roka. V tomto roku pritom automobilka vloží do uvedeného fondu jednu miliardu dolárov, rovnako aj v budúcom roku a potom ešte v roku 2011.
Predaj automobilov GM vo svete vzrástol v prvom štvrťroku medziročne o štyri percentá, na domácom trhu sa automobilke sa medziročne prepadol o päť percent.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 08:06