StoryEditor

Martin Roman: ČEZ uvažuje, že u nás postaví novú elektráreň

12.02.2006, 23:00
Liberalizácia trhu s elektrinou je výzvou pre nových obchodníkov, ktorí by energiu mali v súčasnosti podnikateľom a od júla 2007 aj domácnostiam ponúkať ako konkurencia Slovenských elektrární. Už dnes sa cenotvorba najväčšieho slovenského výrobcu odvíja od českého konkurenta ČEZ.
Liberalizácia trhu s elektrinou je výzvou pre nových obchodníkov, ktorí by energiu mali v súčasnosti podnikateľom a od júla 2007 aj domácnostiam ponúkať ako konkurencia Slovenských elektrární. Už dnes sa cenotvorba najväčšieho slovenského výrobcu odvíja od českého konkurenta ČEZ. Ten svoje pôsobenie v Česku už dávnejšie rozšíril na Bulharsko a Rumunsko, v uplynulých dňoch kúpil dve elektrárenské skupiny v Poľsku. Hodnota akcií firmy za posledného pol druha roka vzrástla päťnásobne. V tendri na akvizíciu majoritného balíka Slovenských elektrární však Česi skončili druhí. Svoje vízie o rozvoji na Slovensku hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Martin Roman.

Minulý týždeň ste otvorili obchodné zastúpenie na Slovensku.
- Slovensko je pre nás najlogickejším a najdôležitejším trhom mimo Česka. Nielen preto, že krajinu poznáme z histórie a ľahko sa tu dohovoríme. Oba štáty sú prepojené vedeniami s prenosovou kapacitou, aká nie je nikde inde v Európe. Veľkú budúcnosť vidíme na Slovensku aj preto, že ak sa nič nepredvídané nestane, po odstavení bohunických jadrových blokov bude musieť krajina dovážať elektrinu.

Ktorí zákazníci sú pre vás zaujímaví?
- Samozrejme, postupne sa chceme orientovať na všetky skupiny. Určite nechceme ísť do pozície, keď by sme na predaji prerábali, takže pod svoje náklady rozhodne nepôjdeme. Naša výhoda je, že máme dosť elektriny aj pre dlhodobých odberateľov. Pre mnohých investorov je dôležité mať záruku dodávky elektriny trebárs na pätnásť rokov dopredu. Takúto záruku im dnes môžeme dať.

Ako si predstavujete svoj vstup na slovenský trh?
- Chceli by sme na Slovensku byť rovnako dôležitým hráčom ako v Česku. A to dôležitým nielen z pohľadu obchodného podielu na trhu, ale aj z pohľadu výroby. Najradšej by sme predávali slovenskú elektrinu. Máte dostatok odborníkov na prevádzku aj výstavbu elektrární. Bola by teda škoda elektrinu dovážať.

ČEZ prejavil záujem o privatizáciu košickej teplárne, ktorá okrem tepla vyrába aj elektrinu. Nepostavíte na Slovensku aj novú elektráreň?
- Stále si myslíme, že postaviť elektráreň na Slovensku by bolo veľmi zaujímavé. Intenzívne monitorujeme možné alternatívy. Nechceme to však hovoriť do médií privčas, aby sa konkurencia nedozvedela viac ako je potrebné.

Aký typ elektrárne vyzerá najschodnejší?
- Jadrová energia je beh na dlhé trate. Stavať ju bez štátu je prakticky nemožné. Rozmýšľame skôr o uhoľných elektrárňach. O bližších podrobnostiach by som nerád rozprával.

Uvažujete napríklad o odkúpení uhoľných elektrární v Novákoch alebo vo Vojanoch?
- Myslím si, že tieto úvahy sú zbytočné, kým nebude jasné, čo sa stane so Slovenskými elektrárňami. Tieto zariadenia sú v ich majetku a rozhodovať bude o nich vždy vlastník spoločnosti.

Čo by ste radi na Slovensku dosiahli?
- Naše slovenské obchodné oddelenie bude mať za úlohu sledovať prebiehajúce aj pripravované privatizácie v energetickom sektore. Sme strategická spoločnosť, preto nemáme záujem o minoritné účasti. Bol by som veľmi rád, keby sa nám nakoniec podarilo kúpiť Slovenské elektrárne.

V tendri na kúpu 66 percent akcií Slovenských elektrární ste skončili na druhom mieste za talianskym Enelom. Stále veríte, že sa privatizácia môže zvrátiť vo váš prospech?
- My od začiatku tvrdíme, že naša ponuka bola najlepšia. Možno nebola najvyššia nominálne, no keď vám niekto dá osem korún, je to viac ako keď vám iný dá desať a päť chce nazad formou subvencií. Naša ponuka bola pre Slovensko jednoznačne najvýhodnejšia.

Enel si chce predtým, ako sa rozhodne o dostavbe dvoch blokov v Mochovciach, vypracovať feasibility study, realizačnú štúdiu. ČEZ vyhlasoval, že by sa bez nej obišiel. Ste si istý, že dostavba je ekonomický krok?
- Sme pripravení bezpodmienečne sa zaviazať na dostavbu Mochoviec. Jasný záväzok sme zohľadnili aj v našej cenovej ponuke. Myslím si, že by bola mimoriadna škoda nevyužiť schopnosti odborníkov, ktorých dnes Slovensko má, v investičnej výstavbe. Nedostavať Mochovce sa mi javí ako obrovský hriech.

Za dva roky ceny energetických spoločností v celej Európe vzrástli. Keby sa znovu otvorila otázka privatizácie, boli by ste ochotní prehodnotiť svoju cenovú ponuku?
- To je špekulatívna otázka. Najprv sa musí slovenská vláda rozhodnúť, čo ďalej. Náš záujem o slovenskú energetiku je eminentný. Je pravda, že hodnoty sa za posledného pol druha roka zvýšili.
01 - Modified: 2003-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Roth je nespokojný s vládou
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 05:54