StoryEditor

V4 a Slovinsko: Nemáme žiadne nadlimitné zásoby poľnohospodárskych tovarov

19.08.2005, 18:23
Autor:
TASRTASR
Krajiny V4 - Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko - spolu so Slovinskom si nie sú vedomé, že by mali nadmerné zásoby vybraných druhov poľnohospodárskych a potravinárskych tovarov a že by ohrozovali trh EÚ. Tak znie posolstvo z dnešného stretnutia predstaviteľov agrárnych rezortov krajín Višegrádskej štvorky a Slovinska, ktoré sa konalo z iniciatívy ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona.

Krajiny V4 - Slovensko, Česká republika, Maďarsko a Poľsko - spolu so Slovinskom si nie sú vedomé, že by mali nadmerné zásoby vybraných druhov poľnohospodárskych a potravinárskych tovarov a že by ohrozovali trh Európskej únie (EÚ).
Tak znie posolstvo z dnešného stretnutia predstaviteľov agrárnych rezortov krajín Višegrádskej štvorky (V4) a Slovinska, ktoré sa konalo z iniciatívy ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona.
"Myslím, že môžem hovoriť aj v mene mojich kolegov, v žiadnej z našich krajín nadmerné zásoby neexistujú. Ak by za ročné obdobie boli, tak by vyvinuli nejaký dopad na európsky trh, o ktorom my nemáme žiadne informácie," povedal Simon. Okrem neho sa na rokovaní zúčastnil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Maďarskej republiky József Gráf, minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Poľskej republiky Józef Jerzy Pilarczyk, prvý námestník ministra poľnohospodárstva ČR Miroslav Toman a štátny tajomník Ministerstva poľnohospodárstva, lesníctva a potravinárstva Slovinskej republiky Franc But.
Hlavnou témou rokovania bola iniciatíva Európskej komisie (EK), ktorej zámerom je pokutovať nové členské štáty EÚ za nadmerné zásoby poľnohospodárskych a potravinárskych komodít.
"Vyjadrujeme rozhorčenie nad tým, akým spôsobom EÚ postupuje pri stanovení nadlimitných zásob," uviedol minister Simon. Upozornil, že pôvodne bolo sledovanie zásob v kompetencii členských štátov.
Ministri považujú doterajší postup EK za neprijateľný. Na stretnutí sa dohodli na ďalších spoločných krokoch. Prvým z nich je list, v ktorom budú od EK žiadať vysvetlenie, ako a kde nové krajiny narušili spoločný trh a akým spôsobom vytvorili nadlimitné zásoby. Tiež budú požadovať zodpovedanie otázok, na akom právnom základe EK postupuje a akú použila metodológiu, ktorou stanovila nadlimitné zásoby a výšku pokút.
"To, čo navrhla EK, je v rozpore s prístupovou zmluvou," uviedol poľský minister Pilarczyk.
"Je treba vyčerpať všetky možnosti rokovania, či už na pracovnej úrovni, alebo v tejto skupine, aby sme docielili to, že preukážeme, že tie zásoby tu nie sú a neboli," konštatoval námestník Toman.
Minister Simon informoval, že nové členské štáty by mali zaplatiť pokutu vo výške 383 miliónov eur, pričom toto číslo nie je konečné. Na Slovensko z tejto sumy pripadá 30 miliónov EUR, čo je v prepočte asi 1,157 miliardy SKK.
(1 EUR = 38,573 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 22:15