StoryEditor

Nemecké a rakúske denníky informujú o vstupe SR do ERM II

28.11.2005, 11:15
Autor:
TASRTASR

Nemecké a rakúske denníky v ekonomických prílohách informujú o vstupe Slovenska do mechanizmu výmenných kurzov (ERM II). Nemecký Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pripomína, že počet žiadateľov o zavedenie spoločnej meny EÚ sa zvýšil na sedem. V "čakárni" euromeny chýbajú z desiatich nových členov EÚ len tri: Česko, Poľsko a Maďarsko. Dlhší čas je zo starších členov EÚ v ERM II aj Dánsko, ktorého obyvatelia v referende však prijatie eura neschválili. Spoločná mena nie je zavedená ani vo Veľkej Británii a Švédsku.
Denníky uvádzajú, že vstup Slovenska do ERM II schválila Európska centrálna banka a Hospodársky a finančný výbor EÚ. Európska komisia konštatovala, že strednodobá stratégia konsolidácie vypracovaná slovenskou vládou predpokladá "veľa rozpočtovej disciplíny". Bruselské úrady budú jej plnenie starostlivo sledovať.
FAZ dodáva, že Slovensko sa pokúsi vstúpiť do eurozóny 1. januára 2009. Rovnako ako v prípade väčšiny ďalších kandidátskych krajín aj teraz je otázne, či sa dohodnutý plán podarí dodržať. Slovensko musí splniť konvergentné kritériá, ktoré obsahuje Maastrichtská zmluva v miere inflácie, výške štátneho dlhu v pomere k hrubému domácemu produktu, v stabilite dlhodobých úrokov. Okrem toho musí realizovať viaceré právne reformy.
Tlač oboznamuje svojich čitateľov s podmienkami prijatia eura kandidátskymi krajinami. Vstup člena ERM II za riadneho člena eurozóny je možný len vtedy, keď Európska komisia tento návrh predloží rade ministrov financií spoločenstva a tá ho schváli.
Menový komisár EÚ Joaquín Almunia už viackrát pripomenul, že kandidáti na vstup do eurozóny budú musieť splniť všetky podmienky pre členstvo. Nemôžu sa spoliehať na "politicky pružnú" interpretácie dohodnutých kritérií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 07:55