StoryEditor

Rokovania WTO v Číne o znížení poľnohospodárskych colných taríf priniesli pokrok

13.07.2005, 08:33
Autor:
TASRTASR

Ministri 30 členských krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO) dosiahli na rokovaniach v čínskom Ta-liene významný pokrok na ceste k formulácii dohody o znížení dovozných ciel pre poľnohospodárske produkty.
Práve absencia dohody o znížení týchto importných ciel je jednou z hlavných prekážok širšej dohody o medzinárodnom obchode, ktorá by mohla vyslobodiť desiatky miliónov ľudí z chudoby.
Spojené štáty, Európska únia a Japonsko sa zhodli, že návrh predložený skupinou rozvojových krajín G20 na čele s Brazíliou je dobrým východiskovým bodom pre vážne rokovania o obchode s poľnohospodárskymi produktmi. Tieto rozhovory sa už niekoľko mesiacov nachádzajú v slepej uličke.
G20 navrhuje rozdeliť colné sadzby do piatich skupín, a potom clá v jednej skupine znížiť o rovnakú hodnotu. Iniciatíva rozvojových krajín je kompromisom medzi návrhom EÚ, ktorý uprednostňuje rovnaké zníženie všetkých poľnohospodárskych colných taríf, a návrhom poľnohospodárskych exportérov, ako je Austrália. Exportérske krajiny sa dožadujú najväčšieho zníženia pri vysokých clách, aby sa tak maximalizoval ich prístup na trh.
Informovala o tom britská agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 02:59