StoryEditor

Členské krajiny eurozóny sa do roka 2010 už nebudú viac zadlžovať

22.04.2007, 16:00
Autor:
TASRTASR
Členské krajiny eurozóny sa do roka 2010 už nebudú viac zadlžovať. Dohodli sa na tom ministri financií štátov používajúcich spoločnú európsku menu na neformálnom stretnutí v Berlíne.

Na ďalšie nedávne výrazné posilnenie eura reagovali uvoľnene.

"Členovia eurozóny nechcú urobiť rovnakú chybu ako na konci 90. rokov, keď nedokázali dostatočne využiť konjunktúru, aby konsolidovali svoje rozpočty," povedal eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia v piatok pri otvorení neformálneho Ecofinu. Vo vyhlásení sa uvádza, že členské štáty eurozóny majú využiť vyššie príjmy z daní na sanáciu verejných financií. "Dohodli sme sa na tom, že väčšina krajín, ktoré ešte nedosiahli strednodobé finančné a rozpočtové ciele - deficit v rozpätí mínus jedného a plus jedného percenta, ich dosiahnu do roka 2008 alebo 2009 a všetky do roka 2010," uviedol luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Podľa nemeckého ministra financií Peera Steinbrücka všetky členské štáty eurozóny chcú urobiť všetko, čo je v ich silách, aby sa postarali o to, že najneskôr do roka 2010 sa schodok ich verejných financií bude rovnať nule. Nemecko požaduje, aby sa rok 2010 stal záväzným termínom, zatiaľ čo podľa talianskeho ministra financií by mal byť tento dátum iba odporúčaním.

Informoval o tom rakúsky denník Der Standard a agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 21:26