StoryEditor

Rusko bude mať na budúci rok typický volebný rozpočet

25.09.2006, 13:39
Autor:
TASRTASR

Ruský rozpočet na budúci rok, ktorý v piatok v prvom čítaní schválila Štátna duma, bude podľa internetových novín Gazeta.ru typickým volebným rozpočtom; na budúci rok sa totiž budú konať voľby do Štátnej dumy a v roku 2008 prídu na rad voľby ruského prezidenta. Výdavky na sociálnu sféru v ňom vzrastú takmer na bilión rubľov, v prepočte vyše 1,1 bilióna SKK. Výdavky štátu sa na budúci rok celkovo zvýšia o 26 %.
"Strategické priority v návrhu projektu," povedal minister financií Alexej Kudrin poslancom, "sú orientované na zvýšenie kvality života ľudí". Rusko na budúci rok vytvorí hrubý domáci produkt, aký mal ešte Sovietsky zväz v roku 1990, teda tesne pred svojím rozpadom.
Príjmy na obyvateľa dosiahnu v Rusku na konci budúceho roka najvyššiu úroveň nielen v novodobých dejinách Ruskej federácie, ale aj celého sovietskeho obdobia.
Minister uviedol, že v ruskej ekonomike bolo zastavený proces starnutia výrobných zariadení. V Rusku sa na budúci rok vloží do obnovy výrobných fondov viac ako 4,3 bilióna RUB. Za ostatné štyri roky sa tieto investície zvýšili o 200 %. Ruský hospodársky denník Kommersant citoval Kudrinove slová, že štát v rokoch 2008 a 2009 vloží do rozvoja výrobnej základne ekonomiky ešte o 200 % viac prostriedkov.
Kudrin povedal, že po tom, ako Rusko splatilo všetky dlhy členom Parížskeho klubu, "sme zlikvidovali možnosť opakovania štátneho bankrotu, nech by boli ceny ropy akékoľvek". Rating Ruska sa od roku 2000 upravoval smerom hore 8-krát a do najvyššie stupňa mu zostáva ešte sedem stupňov.
Štátna duma schválila rámcový návrh rozpočtu 343 ku 94 hlasom.
Opozícia upozornila, že cifry v rozpočte bude treba upraviť a spresniť počas druhého a tretieho čítania návrhu rozpočtu. Posledné, štvrté čítanie, je už len formálnym hlasovacím aktom.
Poslanci v rozprave upozorňovali, že postaviť rozpočet na priemernej cene ropy Urals 61 USD, v prepočte takmer 1 800 SKK, za barel (159 litrov) nie je reálne už teraz. Ruská ropa sa predáva za menej ako 55 USD za barel.
Podľa návrhu vlády by na budúci rok malo prísť do štátneho rozpočtu 6,965 bilióna RUB a výdavky by nemali prekročiť 5,5 bilióna RUB. Rozpočtový prebytok dosiahne 1,5 bilióna RUB.
Informovali o tom ruské internetové noviny Gazeta.ru a Kommersant.
(100 RUB = 110,207 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:48