StoryEditor

Zala: Nastavenie dôchodkového systému je nevyvážené a sú v ňom nášľapné míny

06.11.2006, 06:30
Autor:
TASRTASR

V budúcnosti bude potrebné urobiť analýzu slovenského dôchodkového systému, pretože jeho nastavenie zavedené predchádzajúcou vládou je nevyvážené. Rozdelenie odvodov medzi 1. a 2. dôchodkový pilier v pomere 9 ku 9 % nie je racionálne zdôvodnené, domnieva sa poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD Boris Zala.
Ako uviedol Zala v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike, ukazuje sa, že v priebežnom dôchodkovom pilieri je viacero problémov a nášľapných mín. "Prvá nášľapná mína je v tom, že v 1. pilieri vzniká permanentne obrovský deficit, ktorý tvorí približne 1,1 % HDP," spresnil.
Tento deficit Sociálnej poisťovne (SP) vo výške okolo 20 miliárd Sk sa musí na budúci rok prvýkrát zarátať do celkového deficitu verejných financií. Vzniká tak problém, upozornil Zala, pretože súčasná vláda sa zároveň snaží plniť maastrichtské kritérium maximálne 3-% schodku verejných financií, ktoré je potrebné na prijatie eura.
S týmito výhradami voči predchádzajúcej vláde však nesúhlasí predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. "Problém je v tom, že niekto tvrdí, že 2. pilier zapríčinil deficit SP. To nie je pravda," reagoval. Pripomenul, že SP bola deficitná aj vtedy, keď 2. pilier neexistoval.
Skutočnosť, že deficit SP sa musí v roku 2007 zarátať do okruhu verejných financií, nie je podľa Janiša tiež nič nové. Rátalo sa s tým už v 3-ročnom výhľade pri príprave rozpočtu na tento rok. "Rozpočet na rok 2007 aj 2008 bol pripravený tak, že deficit SP je v ňom zarátaný. To nie je žiadna nášľapná mína," zdôraznil.
Domnieva sa, že súčasná vláda plánuje zaviesť možnosť dobrovoľne vystúpiť z 2. piliera a následne zmení pomer odvodov na dôchodkové zabezpečenie, a to zo súčasných 9 ku 9 % na 12 ku 6 % v prospech 1. piliera. "V tom prípade začnú z 2. piliera vystupovať ľudia, pre ktorých nebude sporenie pri 6 % výhodné. V dôsledku toho sa 2. pilier jednoducho zruší," dodal Janiš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 11:17