StoryEditor

Vysoký januárový deficit zahraničného obchodu SR nepríjemne prekvapil analytikov

14.03.2006, 14:44
Autor:
TASRTASR

V prvom mesiaci roka zaznamenal zahraničný obchod SR vysoký deficit na úrovni 11,3 miliardy Sk, čím nepríjemne prekvapil analytikov i trhy.
"Hoci sezónne zvykne štatistika na začiatku roka vykazovať skôr nižšie schodky, tento raz sme zaznamenali najvyšší januárový schodok v histórii," komentovala situáciu analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová. Podľa jej názoru nastane od druhého štvrťroka v štatistike zahraničného obchodu zlepšenie. "Vývoz si počína dobre a jeho rast posilní spustenie výroby v automobilovom odvetví. Naopak, dovoz by mal postupne strácať na sile, keď sa na Slovensko prevezú technológie potrebné pre nové závody zahraničných investorov," tvrdí Fehérová.
Analytik ČSOB Marek Gábriš konštatuje, že i napriek tomu, že nie je známa detailná štruktúra januárových údajov, za rastúcim deficitom nie je vytlačenie slovenských exportérov. "Vývoz rastie najvyšším tempom od apríla 2004 a už tretí mesiac za sebou sa pohybuje nad 20 %," uviedol Gábriš.
Výsledky zahraničného obchodu podľa analytika Ľudovej banky Mária Blaščáka poukazujú na negatívny vplyv vysokých cien energetických surovín na malú a otvorenú ekonomiku, ktorá "za 13 rokov nebola schopná v rámci hospodárskej stratégie realizovať politiku diverzifikácie s podporou alternatívnych zdrojov energie". Riziko podľa neho predstavuje aj vysoká koncentrácia obchodnej výmeny v malom počte odvetví, výpadok vývozu ktorých má významný vplyv na celkový výsledok. Deficit obchodnej výmeny v tomto roku Blaščák odhaduje na 60 miliárd Sk. Podľa Fehérovej by to mohlo byť 47 miliárd Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:51