StoryEditor

Cena tepla v Ružomberku je jedna z najvyšších na Slovensku

01.03.2006, 12:27
Autor:
TASRTASR
Obyvatelia bytoviek v Ružomberku zaplatia 794,40 Sk za 1 GJ tepla, ktoré im dodáva jeho monopolný dodávateľ v meste. Je to jedna z najvyšších cien na Slovensku. Oproti vlaňajšku sa cena tepla v Ružomberku zvýšila o 26 %, čo je asi 160 Sk. Proti takémuto zdražovaniu ostro protestovalo okolo 400 Ružomberčanov na utorkovom večernom zhromaždení odberateľov tepla.

Obyvatelia bytoviek v Ružomberku zaplatia 794,40 Sk (vrátane DPH) za 1 GJ tepla, ktoré im dodáva jeho monopolný dodávateľ v meste - Ružomberská energetická spoločnosť (RES), a. s. Je to jedna z najvyšších cien na Slovensku. Oproti vlaňajšku sa cena tepla v Ružomberku zvýšila o 26 %, čo je asi 160 Sk. Proti takémuto zdražovaniu ostro protestovalo okolo 400 Ružomberčanov na utorkovom večernom zhromaždení odberateľov tepla.
Účastníci zhromaždenia kritizovali aj zástupcov mesta Ružomberok, ktorí nebránia záujmy občanov, pritom v RES má mesto asi 42 % akcií. Zvyšné patria nemeckej akciovej spoločnosti VNG Lipsko.
Predseda Predstavenstva RES Matej Matulay považuje nespokojnosť ich odberateľov za neopodstatnenú, lebo cenu za 1 GJ im schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Cenu tepla tvoria na základe oprávnených nákladov. "Nárast ceny tepla a teplej vody v Ružomberku súvisí s rastom ceny zemného plynu o 32 % a znížením objednaného množstva tepla od odberateľov o 23O 000 GJ oproti roku 2005," povedal Matulay.
Argumentáciu RES nepovažujú Ružomberčania za dostatočnú, lebo 1 GJ tepla v meste je asi o 90 až 160 Sk vyšší ako v okolitých mestách - v Liptovskom Mikuláši (630 Sk), Dolnom Kubíne (706 Sk). Niektorí odberatelia sa nazdávajú, že cenu tepla by mohla znížiť konkurencia. V minulosti bol v meste aj druhý dodávateľ tepla - spoločnosť Mondi BP SCP, a. s., ktorý však nevlastní rozvody. Tie výlučne patria RES, ktorá podľa zdroja TASR nemala doteraz veľký záujem vytvoriť prijateľné podmienky na odoberanie tepla od Mondi. Predstavitelia RES sa na zhromaždení vyjadrili, že v súčasnosti rokujú o možnostiach dodávania tepla z Mondi, ale nevedeli uviesť cenu tepla v prípade dohody.
Podľa názoru poslanca mestského zastupiteľstva v Ružomberku Martina Alušica mesto precenilo význam vstupu strategického nemeckého investora do teplárenskej spoločnosti. Doteraz sa to neprejavilo na nižšej cene tepla. Práve naopak, spoločnosť RES nedokázala správne posúdiť situáciu v textilnej spoločnosť Texicom, a. s., v Ružomberku. Dôsledkom toho bolo, že uvedená firma, ktorá krachuje, dlhuje teraz RES 90 miliónov Sk za dodané teplo.
Vlastné kotolne pri bytových blokoch nepovažujú za rentabilné ani zástupcovia RES, ani predstavitelia mesta. V konečnom dôsledku by sa cena tepla naďalej zvyšovala, dodal Matulay.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 10:52