StoryEditor

Nový projekt EK na modernizáciu leteckej prepravy si vyžiada 20 miliárd EUR

18.11.2005, 16:22
Autor:
TASRTASR

Európska komisia rozbehne nový projekt na modernizáciu kontrolných systémov leteckej prepravy v hodnote 20 miliárd EUR, čo je v prepočte zhruba 775 miliárd SKK. Iniciatíva Sesar zníži hluk a znečistenie, ktoré lietadlá spôsobujú, a zároveň zvýši letovú bezpečnosť, sľubuje komisia.
Objem leteckej prepravy v Európe sa podľa prognóz do roku 2025 zdvojnásobí, v niektorých oblastiach dokonca strojnásobí. Riadiace systémy v leteckej preprave sa však stále spoliehajú na technológie vyvinuté niekedy pred 50 rokmi a kontrolné funkcie sú stále rozdelené podľa národných liniek. Kým pilotné kabíny sa čoraz viac automatizujú, kontrolóri a piloti stále komunikujú cez rádiové VHF frekvencie.
V prvej etape projektu Sesar sa do roku 2007 predpokladá vytvorenie cestovnej mapy. Druhá etapa, od roku 2008 do 2013, sa bude orientovať na dizajn systémov a vytvorenie kľúčových komponentov systémov, kým posledná, tretia etapa ich využitia príde v rokoch 2014 až 2020. Na projekte sa podieľajú Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej navigácie (Eurocontrol), ktorej členmi je 35 európskych štátov, a Sesar Consortium, do ktorého patrí 30 vedúcich aerolínií, poskytovateľov služieb leteckej navigácie, letísk a producentov v tejto oblasti v Európe. Ako povedal pri prezentácii plánu komisár EÚ pre dopravu Jacques Barrot, novú schému leteckej prepravy chce pripojiť k programu satelitnej navigácie Galileo. Financie na projekt Sesar poskytne rozpočet EÚ z kapitoly dlhodobých výdavkov na vedu a výskum, Eurocontrol a súkromná sféra.
Informoval o tom internetový portál www.euobserver.com.
(1 EUR = 38,751 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:11