StoryEditor

Klaus: Väčšinovému volebnému systému áno, nie vlajke EÚ

21.11.2005, 08:35
Autor:
TASRTASR

Český prezident Václav Klaus nezavrhuje myšlienku väčšinového volebného systému, ktorý by nahrával dvom najsilnejším politickým stranám, teda ODS a ČSSD. V televíznej diskusii TV Prima zopakoval svoj plán, ktorý neúspešne presadzoval v čase opozičnej zmluvy medzi ČSSD a ODS v rokoch 1998-2002.
Zmena volebného systému je podľa prezidenta možnosťou, ako sa vyhnúť patovým situáciám po voľbách a problému krehkých vládnych koalícií. Rozumným pokusom, ktorý zabraňuje tomu, aby sa niečo také stalo v celom rade krajín, je prechod k inému volebnému systému, povedal Klaus. Tí, ktorí zmenu v minulosti zablokovali, chceli, aby sme večne boli v týchto patových situáciách," poznamenal.
Proti prijatiu väčšinového systému sa v roku 2001 vyslovil ústavný súd, ktorý v návrhu z dielne sociálnej demokracie a predovšetkým občianskych demokratov videl nebezpečenstvo nerešpektovania ponovembrového vývoja. Vo voľbách do Snemovne sa volí podľa pomerného systému. Pre vstup do parlamentu je treba získať minimálne päť percent hlasov, pre koalície sa kvórum zvyšuje. Rovnaký systém používa pri voľbách do dolnej komory parlamentu taktiež väčšina z 25 členských krajín Európskej únie.
Prezident sa vyjadril aj k márnemu úsiliu umelcov Michaela Kocába a Bořka Šípka vyvesiť na Hrade taktiež vlajku EÚ. Klaus ich snahu považuje za "falošnú". "Nie je dôvod, aby európska vlajka viala na Hrade, sme Českou republikou, nie provinciou EÚ," zdôraznil prezident. Podľa neho by nikdy nedovolil, aby iná vlajka zatienila tu českú.
Prezident, ktorý je čestným predsedom opozičnej ODS, zavítal pred týždňom na zjazd KDU-ČSL. Teraz sa chystá osobne pozdraviť delegátov zjazdu ODS. Nevidí však dôvod, prečo by išiel na zjazd KSČM, keby bol pozvaný. "Predsa len je to strana iná a strana s inou minulosťou. Tá minulosť ma, rovnako ako milióny ďalších ľudí u nás natoľko poznamenala, že v tomto zmysle ju musím dávať do iného šuplíku," upozornil Klaus.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:11