StoryEditor

Lieberman vyzýva na oddelenie izraelských Arabov a židov

06.11.2006, 08:54
Autor:
SITASITA

Židia a Arabi vo Svätej zemi ba mali byť oddelení, vyhlásil v nedeľu nový člen izraelskej vlády Avigdor Lieberman, ktorý sa stal vicepremiérom a ministrom pre strategické záležitosti. Toto vyjadrenie podnietilo obavy z toho, že jeho vstup do vlády takmer znemožní obnovenie zastavených mierových vyjednávaní a mohol by poškodiť aj tak chatrné vzťahy medzi Izraelom a jeho arabskými občanmi. Liebermanovi kolegovia vo vláde vrátane premiéra Ehuda Olmerta sa od jeho vyjadrení okamžite dištancovali. V dlhom rozhovore pre izraelský armádny rozhlas Lieberman povedal, že neexistuje nádej na mier medzi Izraelom a Palestínčanmi a najlepším riešením je oddelenie. Zopakoval tvrdenie, že Izrael by mal dediny izraelských Arabov susediace so Západným brehom odovzdať Palestínčanom, čim by ich obyvatelia stratili izraelské občianstvo. Územnou náhradou pre Izrael by bola anexia židovských osád na Západnom brehu. "Riešením je výmena pôdy a obyvateľstva a urobenie židovskej krajiny tak homogénnej ako je len možné," povedal Lieberman, ktorý žije v osade na Západnom brehu.
Arabi tvoria približne jednu pätinu populácie Izraela. Arabský poslanec izraelského parlamentu Ahmed Tibi povedal, že Liebermanove vyjadrenia sú "výzvou na etnické čistky". Liebermanove vyjadrenia odsúdil aj palestínsky vyjednávač Saíb Irikát. "To, čo Izrael potrebuje, nie sú rasistickejšie rozhodnutia," povedal. "Izrael potrebuje pre bezpečnú a mierovú budúcnosť presne to, čo potrebujú Palestínčania, a to sú dva štáty existujúce vedľa seba."
Olmert prijal Liebermana a jeho 11 poslancov do vlády minulý týždeň, aby podporil slabú vládnu koalíciu. Liebermanove vyhlásenia o separácii však Olmert v nedeľu odmietol. "Názory, ktoré vyjadril, nie sú stanoviskom vlády a Lieberman vie, že som za úplne rovnaké práva pre arabských občanov Izraela, " povedal Olmert na schôdzi vlády.
Lieberman, ktorý sa narodil v Moldavsku, je mimoriadne populárny medzi miliónom prisťahovalcov z bývalého Sovietskeho zväzu. "Zdrojom konfliktu tu nie je územie, nie je to okupácia, nie sú to osadníci. Je to boj medzi dvoma národmi a dvoma náboženstvami. Kdekoľvek na svete, kde sú dva národy a dve náboženstva, či už to je bývalá Juhoslávia alebo Kaukaz v Rusku alebo Severné Írsko, je tam konflikt," povedal Lieberman. Príkladom, ktorý by Izrael mal nasledovať, je podľa neho Cyprus. "Na Cypre vidíme, že odkedy majú tento model, nie je tam teror. Je tam bezpečie. Nie je tam mier, ale je tam bezpečie," dodal. Cyprus je rozdelený medzi Grékov a Turkov od roku 1974 a opakované pokusy OSN o jeho zjednotenie zlyhávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 22:34