StoryEditor

Cesta pre vznik veľkej koalície je v Nemecku voľná

15.11.2005, 07:57
Autor:
TASRTASR

Cesta pre vznik veľkej čierno-červenej koalície je v Nemecku po dnešnom dni voľná.
Delegáti troch straníckych zjazdov dnešným áno umožnili, že nadchádzajúci piatok koaličnú zmluvu podpíšu lídri strán a napokon o štyri dni nato zvolia šéfku kresťanských demokratov Angelu Merkelovú za prvú spolkovú kancelárku v dejinách Nemecka. S malými reptaniami schválila veľká väčšina prítomných dnešných straníckych podujatí spomínaný dokument. Po desaťročiach intímneho nepriateľstva sa tak stane veľká čierno-červená koalícia únie so sociálnymi demokratmi realitou, ktorá by mala vládnuť v krajine sužovanej rekordnou nezamestnanosťou a stagnáciou reforiem na nadchádzajúce štyri roky.
Za najviac angažovaným stúpencom vzniku takéhoto vládneho zoskupenia, ktoré Nemecko už raz vo svojej histórii zažilo, dnes patril paradoxne úradujúci a odchádzajúci spolkový kancelár Gerhard Schröder. Dvanásť minút trval potlesk delegátov zjazdu SPD v Karlsruhe, keď ukončil tento dvojnásobný šéf spolkového vládneho kabinetu svoj záverečný prejav. Jeho straníckym kolegom je jasné, že len vďaka Schröderovi a jeho kroku uvoľniť post kancelára svojej rivalke predsedníčke CDU Merkelovej nesedia spoločne so svojimi doteraz koaličnými zelenými v radoch nemeckej opozície.
Schröder a doterajší predseda SPD Franz Müntefering objavili v skoro 200 stranovej koaličnej zmluve rukopis sociálnych demokratov. Na strane druhej Merkelová a šéf sesterských bavorských kresťanských socialistov Edmund Stoiber tiež nachádzajú v dokumente ciele únie.
Veľa radosti zo zmluvy nemôže mať však ani jedna z troch strán. Zvýšenie dane z pridanej hodnoty prijali sociálni demokrati len s ťažkým srdcom. Vo svojom predvolebnom boji to označovali za jasný prejav nesociálnej politiky únie.
Ďalšie sporné body sú už hneď dnes zreteľné - ide o spôsob riešenia nezamestnanosti, špeciálne dane pre výnimočné bohatých Nemcov a podobne. Delegáti troch zjazdov však vedeli jedno - nemali inú alternatívu ako zmluvu podpísať. Počas dnešného dňa bola reč "len o zodpovednosti pred celou krajinou".
Merkelová okrem iného vyhlásila, že koaličná dohoda "nie je záverom ale začiatkom" po približne štyroch týždňoch tvrdých rokovaní. V najbližších dňoch musí únia so sociálnymi demokratmi vládnuť a snažiť sa na báze spoločných kompromisov zachovať takéto zoskupenie. Počas budúcoročných krajinských parlamentných volieb však bude každý tábor bojovať za seba a kopať za svoje ciele a proti svojmu koaličnému partnerovi na spolkovej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:25