StoryEditor

Čílsky senát reformoval Pinochetovu ústavu

14.07.2005, 11:24
Autor:
TASRTASR

Čílsky senát prijal v stredu ústavné reformy, ktoré skracujú prezidentský mandát na štyri roky a obmedzujú právomoci armády.
Vláda ľavého stredu, ktorá je pri moci od odchodu bývalého diktátora Augusta Pinocheta v roku 1990, túto zmenu už dlhé roky presadzovala ako nevyhnutnosť pre transformáciu Chile na demokraciu po takmer 20 rokoch vojenského režimu.
"Urobili sme dôležitý krok smerom k demokratickej ústave a pre našu krajinu to znamená veľké víťazstvo," vyhlásil jeden z iniciátorov reformy, minister vnútra Francisco Vidal.
Reformy rušia desať miest v senáte, ktoré obsadzovali vymenúvaní bývalí hodnostári armády a členovia vlády. Všetkých 38 členov senátu budú odteraz voliť občania.
Senát tiež schválil obnovenie prezidentských právomocí zosadiť hlavných vojenských veliteľov a obmedzil zasahovanie ozbrojených síl do práce ústavného súdu, ktorý podáva výklad k čílskym zákonom a ovplyvňuje tvorbu prezidentských dekrétov.
Chile sa stala po obnovení demokracie v roku 1990 modelom ekonomickej a politickej stability v regióne. Ústava bývalého prezidenta však významne limitovala demokratické inštitúcie tým, že priznávala dôležitú úlohu armáde pri kontrole a udržiavaní rovnováhy v krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 01:49