StoryEditor

Sunniti hrozia vystúpením z vládnej koalície

08.11.2006, 12:20
Autor:
SITASITA

Hlavný sunnitský koaličný blok, ktorý ma v 275-člennom irackom parlamente 44 kresiel, v stredu pohrozil vystúpením z politického procesu a použitím zbraní. Hovorca Frontu národnej svornosti Sálim Abdulláh uviedol, že šiitmi ovládaná vláda ignoruje požiadavky sunnitov, a preto jeho strana zvažuje zbrojenie. Ako uviedol Abdulláh, pred dvoma týždňami požiadali vládu o rozpustenie šiitských milícií, avšak vláda ich žiadosť ignorovala, čím im nedáva inú možnosť, ako je chopiť sa vlastných zbraní.
V máji tohto roku premiér Núri al-Málikí sformoval vládu národnej jednoty, v ktorej sú zastúpení predstavitelia rozličných politických strán a skupín. Vo vláde však dominuje premiér a jeho šiitská koalícia. Sunniti obviňujú al-Málikovu vládu z uprednostňovania šiitských záujmov a prižmurovania očí nad šiitskými milíciami, ktoré sú podľa sunnitov zodpovedné za zabíjanie členov ich komunity. Účasť sunnitov v decembrových voľbách v roku 2005 bola považovaná za predpoklad zabezpečenia mieru v Iraku. Avšak od útoku na šiitskú svätyňu v meste Samarrá vo februári 2006 v krajine vládne náboženské násilie, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 19:02